Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Kerkklokken - Christenen voor Israël
 • Rabbijn Jacobs tijdens de opnames in Amersfoort. - Foto: met dank
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Kerkklokken

  Binyomin Jacobs, opperrabbijn - 15 mei 2020

  De dag zit er weer op. Het is bijna middernacht en nu dus even evalueren wat ik heb gedaan en misschien nog belangrijker: wat ik had kunnen doen. Om 11:00 uur moest ik in de sjoel van Amersfoort zijn. Een tv-opname voor een uitzending op 20 mei over corona (erg origineel!) in verband met Sjawoe’ot-het Wekenfeest.

  Mijn toespraak was uiteraard klaar, maar eerst belichting, locatie, geluid. Ik ben er al redelijk mee bekend, want dit was niet mijn eerste TV opname. Een toespraak van 7 minuten en er omheen een hele show met lampen, monitoren en ook nog vier mensen die kennelijk alle vier nodig waren om die zeven minuten vast te leggen. Dat er ook nog sprake is van corona, was hen kennelijk niet zo bekend, want toen ik binnenkwam kwam de regisseur mij met uitgestrekte hand tegemoet. Hij was even vergeten dat er wat probleempjes zijn met een onbekend virusje: kan gebeuren!

  De voordeur en de achterdeur heb ik geopend, terwijl de cameraploeg van alles en nog wat aan het verplaatsen was alsof het de opname betrof voor de beroemde film “Rabbi Jacob” van Louis de Funès, u weet wel, die schitterende film van de katholieke man die per abuis wordt aangezien als “Rabbi Jacob”. Ik liet uiteraard de professionals vrij met hun voorbereiding. Maar bij één enkel detail greep ik in. De camera-heren en de ene camera-dame wilden de buitendeuren sluiten tijdens de opname om te voorkomen dat er onverwacht tijdens opname een motorfiets luidruchtig voorbij zou rijden. Ik meende toen even voor mijzelf te moeten kiezen, want: beter een rabbijn met een bromfiets dan een rabbijn met corona! Los hiervan ligt de synagoge in een steegje waar de kans op een voorbij scheurende bromfiets statistisch waarschijnlijk kleiner is dan de kans op…….. U begrijpt wat ik bedoel.

  ‘Voor de Joodse Omroep. De eerste opname mislukte omdat om 12:00 uur, halverwege mijn verhaal, de klokken van de Lange Jan wel twaalf keer luidruchtig lawaai maakten. Antisemitisme???’

  Enfin, de opname begon om 11:50 en om precies 12:00 uur ging het helemaal mis: de Lange Jan begon luidkeels te luiden en hield maar niet op! Welgeteld wel twaalf keer! Als gevolg hiervan moest alles opnieuw worden opgenomen volgens de cameraman, hoewel de geluidsman van mening was dat het er nog net mee heen kon. Er ontstond in mijn beleefwereld een soort Talmoedische discussie met als resultaat een tweede poging. En wat geschiedt? Om precies 12:15 uur wederom de Lange Jan. Deze keer slechts één keer, hetgeen ook voor de cameraman acceptabel was en dus geen derde opname. De opname verliep verder zonder incidenten en is te bekijken op 20 mei op NPO2 om 18:45 uur bij de Joodse Omroep (EO).

  Beste lezer, ik wil iets persoonlijks met u delen. Hoewel ons contact eenrichtingsverkeer is, beginnen we elkaar toch een beetje te kennen. Een van de krachten die mij overeind houden in dit aardse bestaan is, behalve uiteraard het vertrouwen in de Allerhoogste, humor. En dan dat soort humor dat bijna echt is. Geen flauwe grappen. En dus heb ik naar een aantal bekenden, Joods en niet-joods, via whatsapp een foto doen uitgaan van de opname in de synagoge met daaronder de volgende tekst: ‘Voor de Joodse Omroep. De eerste opname mislukte omdat om 12:00 uur, halverwege mijn verhaal, de klokken van de Lange Jan wel twaalf keer luidruchtig lawaai maakten. Antisemitisme???’

  Mijn vriend, want zo durf ik hem te noemen, Kees v.d. Staaij reageerde hierop: Als ze op andere dagen geen lawaai maken is het wel verdacht. Prachtig! Enfin, om 10:45 uur was ik vertrokken naar de binnenstad van Amersfoort naar mijn sjoel die over enige jaren zijn driehonderdjarige bestaan zal vieren. En om 13:15 uur, dus twee-en-een-half uur later, was ik weer thuis voor een opname van 7 minuten!

  Wat had ik daarna kunnen doen en heb ik nagelaten: ik had veel en veel meer telefoontjes kunnen plegen, mensen bemoedigen. Maar wel heb ik overlegd om vlak voor Sjawoe’ot iets moois te doen voor zo’n 200 honderd alleenstaanden die wat extra aandacht kunnen gebruiken. Wat dat is? Houd ik nog even onder de keppel. Overigens kreeg ik op mijn whatsapp antisemitisme boodschap ook reacties in de trend van: je moet niet achter ieder boom een antisemiet zien! Ze hebben helemaal gelijk.

  Wordt vervolgd, want het is een dagboek, hoewel ik nu even het gevoel heb dat het geen Dagboek is, maar een Nachtboek.

  Gedurende de coronatijd houdt Opperrabbijn Jacobs een dagboek bij voor het Joods Cultureel Kwartier. Deze stukken worden dagelijks geplaatst op CIP.nl

  Over de auteur