Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Nieuwe Israëlische regering staat voor enorme uitdagingen - Christenen voor Israël
 • knesset
  De ingang van het Israëlische parlementsgebouw, de Knesset. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Nieuwe Israëlische regering staat voor enorme uitdagingen

  Yochanan Visser - 15 mei 2020

  Israёl heeft een nieuwe regering, maar de officiёle ceremonie waarbij de meer dan 30 (!) ministers en 20 staatsscretarissen zouden worden ingezworen, werd al tweemaal uitgesteld. Die plechtigheid staat nu gepland voor aanstaande zondag, maar zou opnieuw kunnen worden uitgesteld omdat er binnen de Likoedpartij onenigheid bestaat over het lage aantal ministersposten dat aan de partij is toegewezen.

  Verschillende huidige Likoed ministers zullen hun baan verliezen aan leden van de Kachol Lavan (Blauw en Wit) partij die besloot om een verkiezingsbelofte te verbreken over het niet toetreden tot enige regering die zal worden geleid door de huidige premier Benjamin Netanyahu. Kachol Lavan besloot tot de radicale ommezwaai nadat de coronacrisis Israёl totaal verlamde en de economie in zware recessie bracht.

  In ruil voor toetreding tot de nieuwe regering kreeg Kachol Lavan een extreem hoog aantal ministersposten, iets dat algemeen werd veroordeeld met name door Likoedparlementariёrs. Sommigen Likoedleden dreigden zelfs om de stemming in de Knesset over het regeringsakkoord te boycotten waarna premier Netanyahu besloot om de stemming uit te stellen totdat er binnen Likoed overeenstemming bestaat over het aantal ministersposten

  De nieuwe regering zal bestaan uit het hele rechtse blok – minus de Yaminapartij van de huidige minister van defensie, Naftali Bennett, en de voormalige minister van justitie Ayelet Shaked -, Kachol Lavan en wat er is overgebleven van de Arbeiderspartij. De voornaamste taak van de nieuwe regering zal het bestrijden van de coronacrisis zijn en de verreikende gevolgen daarvan.

  Exit uit de coronacrisis

  Israёl is bijna uit de gezondheidscrisis nadat het aantal nieuwe gevallen van het coronavirus tot onder de twintig zakte deze week. Het aantal doden liep de laatste dagen niet verder op, een nieuwe aanwijzing dat de crisis onder controle is. Het relatieve milde karakter van de coronagezondheidscrisis in Israёl kan worden toegeschreven aan de strenge beperkende maatregelen die de regering Netanyahu nam aan het begin van de crisis, nu meer dan twee maanden geleden.

  Het aantal coronadoden in Israёl (266) behoort relatief gezien tot één van de laagste ter wereld en dit heeft zelfs tot nieuwsgierigheid geleid bij sommige Arabische landen zoals de Golfstaten die nu willen samenwerken met de Joodse staat om de coronacrisis in eigen land te beteugelen. De regering in Jeruzalem heeft de afgelopen week een serie beperkende maatregelen opgeheven zoals de sluiting van winkelcentra en markten. Het publiek kan nu weer inkopen doen, maar binnen de winkelcentra moeten bezoekers zich houden aan allerlei beperkingen, zoals een limiet op het aantal klanten binnen de winkels en het dragen van gelaatsmaskers.

  De nationale luchthaven Ben Gurion nabij Tel Aviv werkt verder aan een plan om terug te keren naar een geleidelijke opvoering van het aantal inkomende vluchten. De Duitse maatschappij Lufthansa, bijvoorbeeld, kondigde op donderdag aan dat het vanaf 1 juni weer zes vluchten vanuit Duitsland op Israёl zal gaan uitvoeren.

  Israёls nationale luchthaven zal worden veranderd in een coronavrij ‘eiland’ door middel van allerlei checks en beperkende maatregelen die tot doel hebben dat er geen nieuwe besmettingen zullen ontstaan. Momenteel zijn er minder dan tien vluchten die op Ben Gurion worden afgehandeld, een gedeelte daarvan betreft echter binnenlandse vluchten.

  De zogenaamde coronahotels zijn nu ook gesloten en mensen die in Israёl aankomen zullen nog altijd worden gevraagd om een twee-weken durende quarantaine uit te voeren in huis. De nieuwe Israёlische regering zal een noodkabinet samenstellen dat zich exclusief met de coronacrisis zal gaan bezighouden. De eerste taak van dit kabinet is het verslaan van het coronavirus en het aanschaffen van materialen en uitrusting voor het onder controle houden van de crisis, luidt de tekst van het coalitieakkoord.

  Het verbeteren van het gezondheidssysteem in Israёl is een andere taak van het speciale kabinet en de inkomende minister van volksgezondheid, de voormalige voorzitter van de Knesset Yuri Edelstein. Tegelijkertijd zal het noodkabinet de economische crisis in Israёl moeten gaan oplossen door te werken met een budget dat de regering in staat stelt om het hoge werkloosheidscijfer (nu 20 procent) omlaag te brengen en om te voorkomen dat bedrijven failliet gaan.

  Eén van die bedrijven is El Al, de nationale luchtvaartmaatschappij van Israёl, dat in grote nood verkeert sinds het alle passagiersvluchten stopzette en vliegtuigen parkeerde op Ben Gurion. El Al heeft om grootschalige overheidssteun gevraagd, maar onderhandelingen over een grote lening met het ministerie van Financiёn hebben tot nu toe niet geleid tot een oplossing. Een rechtbank in Tel Aviv stelde deze week El Al in staat om een bedrag van meer dan 100 miljoen shekels op te nemen uit het pensioenfonds van de maatschappij om lopende kosten te dekken. Het bedrag mag echter niet komen uit de pensioenrechten van werknemers, bepaalde de rechter.

  Soevereiniteit Westoever

  Het noodkabinet zal verder een reeks maatregelen nemen die tot doel hebben om de sociale en economische situatie van de bevolking te verbeteren na de coronacrisis. Het coalitieakkoord tussen Likoed en Kachol Lavan bevat slechts in vage bewordingen voornemens op het gebied van de nationale veiligheid, maar niets over de invoering van Israёlische soevereiniteit in delen van het zogenaamde C-gebied in Judea en Samaria en de gehele Jordaanvallei. Afzonderlijke coalitieakkoorden tussen Likoed en andere partijen laten echter zien dat partijen gebonden zijn aan “gecoördineerde maatregelen tussen de Amerikaanse en Israёlische regeringen”.

  Het invoeren van Israёlische wetgeving in de bovengenoemde gebieden is precies wat men bedoelt met “gecoördineerde maatregelen” sinds Israёl en de VS een gezamenlijk commité vormden dat de exacte uitvoering van de maatregel moest gaan bepalen. De streefdatum voor invoering van Israёlische soevereiniteit over de Jordaanvallei en delen van de C-gebieden in Judea en Samaria is 1 juli.

  Over de auteur