Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Tien jaar introductiecursus Hebreeuws - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Tien jaar introductiecursus Hebreeuws

  28 mei 2020

  Er is de laatste jaren steeds meer belangstelling en een meegroeiend aanbod, ontstaan voor lessen Hebreeuws, de taal van de Bijbel en de taal van Israël. Zo verschenen in Israël Aktueel artikelen over het Alefbeet en verschijnen er zo nu en dan Hebreeuwse muziekvideo’s op de website van Isreality. Floris Poot is een enthousiaste leerling en ontwikkelde ook een serie lessen. Daarover vertelt hij in dit artikel.

  “Nu al weer ruim tien jaar geleden was de studie van mijn jongste zoon – een half jaar Internationaal Recht aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem – voor mijn familie een reden om Israël te bezoeken. Dat betekende voor mij ook: mijn Hebreeuwse lesboeken opzoeken om de weggezakte kennis op te halen en aan te vullen. Dat heb ik gedaan door die kennis in een serie lessen te verwerken, die de naam Introductiecursus Hebreeuws kreeg. Ik ben dus zelf geen leraar maar leerling Hebreeuws.

  In de lessen is gekozen voor een brede aanpak, ze bevatten zowel de opbouw van een woordenschat en lessen over Joodse feestdagen en gebruiken, als uitleg van de grammatica. Daarbij is er veel aandacht voor het moeilijkste deel van deze taal: de werkwoorden. De lessen bevatten veel opdrachten, omdat je van zelf iets doen meer leert dan alleen van iets lezen. In de volgende les staat steeds de uitwerking van de vorige.

  De lessen zijn zowel bedoeld voor de toerist als voor wie de Hebreeuwse tekst van de Bijbel probeert te lezen. Je leert dus Bijbels en modern Hebreeuws, waarbij aandacht wordt geschonken aan kleine verschillen in schrijfwijze en betekenis. Omdat ik de cursus verspreid via internet, maak ik geregeld gebruik van Hebreeuwse liedjes op Youtube, om zo met de uitspraak vertrouwd te raken.

  Hoeveel lessen telt de Introductiecursus? Dat weet ik nog niet; momenteel zijn het er al 150, maar ik heb nog tientallen onderwerpen en pagina’s met aantekeningen liggen. Regelmatig komen er een paar lessen bij.

  Waar vind deze lessen? Wanneer je in je eigen tempo studeert, kun je ze vinden op de website van het Israëlplatform. Ik stuur ook wekelijks een Israël-weekbrief rond met nieuws over Israël. Lezers van de Israël-weekbrief ontvangen elke week een link naar de volgende les. Je kunt die weekbrief met nieuws, gebed en activiteiten, aanvragen via israel-weekbrief@solcon.nl.

  Hoe gebruik je deze lessen, op papier of op de computer? Beide, papier lijkt me handig om de opdrachten te maken, en op de computer kun je links aanklikken, Hebreeuwse liedjes beluisteren en woorden opzoeken in de woordenlijst, die steeds langer wordt. De cursus heet wel introductiecursus. Om de taal volledig te leren spreken en schrijven is een intensievere cursus nodig.”

  Thema

  hebreeuws