Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Atoomagentschap beseft dat Iran valsspeelt - Christenen voor Israël
 • De plutioniumfabriek in het Iraanse Arak. | Foto: Wikimedia Commons
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Atoomagentschap beseft dat Iran valsspeelt

  Yochanan Visser - 25 juni 2020

  Aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering sprak de Israëlische premier Binjamin Netanyahu opnieuw over de Iraanse bedreiging voor Israël en de wereldvrede. Netanyahu zei dat “Iran blijft liegen tegen de internationale gemeenschap (over zijn plan) om kernwapens te bemachtigen.”

  “Tegenwoordig begrijpt zelfs de IAEA, het Internationaal Atoomagentschap, dit” zei de Israëlische leider sarcastisch. Hij voegde eraan toe dat “deze instellingen nu begrijpen wat wij (Israël) al jaren claimen.” Het VN-orgaan in Wenen nam het afgelopen weekend de ongebruikelijke stap om te stemmen over een resolutie over de niet-naleving door Iran van de nucleaire overeenkomst uit 2015, genaamd Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), en de weigering van Iran om samen te werken met de IAEA.

  De stemming over de resolutie werd noodzakelijk nadat China had geprobeerd deze te blokkeren. In de resolutie werd Iran opgeroepen “volledig samen te werken” met de IAEA en “zonder verdere vertraging aan de verzoeken van het Agentschap te voldoen, onder meer door snelle toegang te verlenen tot de door het Agentschap gespecificeerde locaties.”

  “Het volstond om nog een vermoeden toe te voegen aan een toch al lange waslijst van de vermoedens dat Iran bezig is om kernwapens te ontwikkelen.”

  De IAEA had het over de weigering van Iran om de inspecteurs van het Agentschap toegang te verlenen tot twee militaire locaties waar Iran wordt verdacht werkzaamheden te hebben verricht op het gebied van kernwapenonderzoek.

  De nucleaire waakhond van de wereldgemeenschap beschuldigde Iran bovendien van “aanhoudende onduidelijkheid tegenover de IAEA over kwesties met betrekking tot mogelijk niet aangegeven nucleair materiaal en nucleair gerelateerde activiteiten in Iran”.

  Yellowcake

  Een dag nadat Netanyahu zijn opmerkingen maakte, meldden de media dat de voormalige Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton in zijn nieuwe boek had onthuld dat het Israëlische spionageagentschap Mossad zogenaamd ‘Yellowcake’ had gevonden tijdens de beroemde overval op het geheime nucleaire archief van Iran in Shirobad Teheran meer dan twee jaar geleden.

  Yellowcake is uranium in een vaste vorm (poeder) dat kan worden verplaatst van site naar site voor de verrijking ervan. “Het was niet verrijkt uranium, maar misschien Yellowcake (uraniumoxide in vaste vorm), en zeker bewijsmateriaal dat de herhaalde beweringen van Teheran tegenspreekt, namelijk dat het nooit een kernwapenprogramma had”, schreef Bolton in zijn boek.

  De voormalige Amerikaanse diplomaat en nationale veiligheidsadviseur van president Donald J. Trump zei dat Iran herhaaldelijk had geprobeerd de nucleaire sites te zuiveren die de IAEA wilde inspecteren, maar dat dit was mislukt. Dit zou bewijs kunnen zijn van het voortdurende bestaan van het zogenaamde Amad-programma dat was ontworpen om kernwapens te produceren en waarvan Iran beweerde dat het in 2004 werd stopgezet.

  Officieel bevestigde Bolton niet dat de Mossad tijdens de gewaagde operatie in januari 2018 yellowcake in beslag nam, maar zijn verzuim zou het gevolg kunnen zijn van de censuur van de Amerikaanse regering. “Natuurlijk weet Israël zeker in welke vorm het uranium zich bevindt, aangezien het documenten heeft gestolen, net als de IAEA, dat de verzamelde monsters heeft, maar de kans is groot dat het uranium Yellowcake was”, concludeerde Bolton.

  Bolton’s formulering maakte duidelijk dat hij niet meer kon zeggen vanwege de Amerikaanse censuur, maar het volstond om nog een vermoeden toe te voegen aan een toch al lange waslijst van de vermoedens dat Iran bezig is om kernwapens te ontwikkelen.

  Ironie

  Tijdens de periode van Bolton als adviseur voor nationale veiligheid ontving de Trump-regering alle benodigde informatie over de nucleaire geheimen van Iran van Mossad-directeur Yossi Cohen, inclusief onthullingen over twee extra niet-aangegeven nucleaire locaties in Turquzabad en Abadeh, Iran.

  De tekst van de IAEA-resolutie was ironisch genoeg opgesteld door de Europese mogendheden Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk, die weigeren de JCPOA op te geven en zelfs voorstander zijn van opheffing van het wapenembargo tegen Iran dat van kracht werd na de goedkeuring van de nucleaire deal, maar die in oktober afloopt.

  De VS en Israël willen de sancties op de aankoop van wapens door Iran uitbreiden, maar de EU, Rusland en China zijn tegen de maatregel. De IAEA, aan de andere kant, heeft geleidelijk een meer assertieve benadering gekozen in haar relatie met de Islamitische Republiek, na jarenlang de waarschuwingen van Netanyahu te hebben genegeerd.

  IAEA-hoofd Rafael Grossi zei na de aanneming van de resolutie dat hij van plan is de druk op Iran op te voeren en een gesprek zal voeren met de Iraanse ambassadeur in Wenen om “dit zo snel mogelijk op te lossen”.

  Lange arm van Iran

  De Europese oppositie tegen maatregelen die de druk op het regime van opperste leider Ayatollah Ali Khamenei zullen vergroten, is verbijsterend, vooral als men rekening houdt met het feit dat Iran ook actief is in Europa om tegenstanders van het regime van Khamenei te achtervolgen en zelfs te doden.

  In Frankrijk zijn de afgelopen jaren al minstens tien leden van de Iraanse oppositie door de lange arm van de geheime dienst van de Islamitische Republiek vermoord terwijl ook in Nederland leden van de oppositie moeten vrezen voor hun leven, zoals bleek uit een steekpartij in Leeuwarden afgelopen weekend.

  Een immigrant uit Iran die vroeger tegen het Islamistische regime van Ayatollah Khomeini vocht, werd 15 keer in zijn borst, hals en hoofd gestoken door een andere in Nederland wonende Iraniёr. Het slachtoffer, Sadegh Zarza, een 64-jarig lid van de Democratische Partij van Iraans Koerdistan, werd naar het treinstation van Leeuwarden gelokt door een 38-jarige man met de Iraanse nationaliteit die in Rotterdam woont.

  Zarza’s broer zegt dat de poging tot moord politiek gemotiveerd was en herinnerde zich het feit dat Sadegh op de dodenlijst van de Iraanse geheime dienst stond. De aanval was een “statement” van het Iraanse regime, zei de broer van Sadegh, eraan toevoegend dat “zelfs in het buitenland de oppositie (van het regime van Khamenei) niet veilig is.

  Oorlog

  Ondertussen gaat de oorlog die Iran tegen Israёl en onder andere Saoedi-Arabiё voert gewoon door. Op dinsdag werd opnieuw een grote drone- en rakettenaanval op de Saoedische hoofdstad Riyadh gemeld. De drones en ballistische raketten kwamen uit Yemen waar de voor Iran strijdende militie Ansar al-Allah de strijd leidt tegen Saoedi-Arabiё en werd dus mogelijk gemaakt door de steun en training van Iran.

  Press TV in Iran, een mediakanaal van het regime, verklaarde openlijk dat de aanval een “vergelding” was voor de “bloedige militaire campagne” die Saoedi-Arabiё en andere moslimlanden in Yemen voeren tegen Ansar Allah.

  De aanval op Saoedi-Arabiё vondt plaats terwijl Israёlische gevechtsvliegtuigen opnieuw aanvallen op aan Iran-gerelateerde doelen in Syriё uitvoerden aldus het Russische persagentschap RT. RT meldde dat er “enorme explosies” te zien waren in de buurt van militaire bases in zuid, oost, en centraal Syriё.
  De Syrische staatsmedia rapporteerde dat er luchtdefensiesystemen waren geactiveerd, maar de bewering dat een aantal raketten was neergehaald moet net als in het verleden met een korrel zout worden genomen.

  De Israёlische luchtmacht heeft de afgelopen jaren honderden luchtaanvallen uitgevoerd op aan Iran-gerelateerde doelen in Syriё en probeert zo de troepenopbouw voor een toekomstige oorlog tegen Israёl te voorkomen.

  Thema

  iran

  Over de auteur