Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
De Joodse keuken - 'Zo divers als de mensheid zelf' - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De Joodse keuken – ‘Zo divers als de mensheid zelf’

  Joanne Nihom - 8 juni 2020

  In mijn keuken staan talloze boeken met heerlijke gerechten. Het lukt me nog om een goed recept te vinden, maar om het vervolgens te maken, dat is een ander verhaal. Mag ik een geheim met u delen: het is me eigenlijk nog nooit gelukt. Tot ik afgelopen week het fantastische (ik heb geen aandelen) NOSH in handen kreeg.

  Ruim honderd, niet ingewikkelde, vegetarische gerechten. NOSH met als ondertitel ‘Mijn Vegetarische Joodse Keuken’, is het kook – en verhalenboek van de Joodse Esther Erwteman. Het boek bevat meer dan alleen recepten. Het gaat over reizen en werken in keukens over de hele wereld en vooral over de jaren dat ze in Israël woonde. De moderne Joodse keuken door Esther samengebracht.

  Esther: “Mijn liefde voor mensen, de planeet, lekker eten en mijn Joodse afkomst vermeng ik samen in een grote pan en krijg dan de heerlijkste recepten.” Als je door het boek bladert, smaakt het naar meer. NOSH gaat over de gezonde keuken waarin Esther geen vlees vervangt, maar vegetarisch eten maakt door originele recepten en daarbij groenten en kruiden uit haar eigen moestuin te gebruiken.

  “Joden hebben altijd over de hele wereld geleefd. De Joodse keuken is daarom zo divers als de mensheid zelf.”

  “De meeste recepten hebben een Israëlische vleug.” Esther woonde er jarenlang. “De Israëlische keuken is al jarenlang booming in de wereld. Bekende Israëlische chef-koks vind je over de hele wereld. Zij experimenteren, durven en bedenken de heerlijkste gerechten”, aldus de enthousiaste Esther. “Dat is aanstekelijk en smaakt naar meer.“Mijn kennis heb ik van reizen, mijn moeder, kookboeken en van horen vertellen. Ik combineer de keuken van ‘toen’ met die van ‘nu’.”

  NOSH of in het Nederlands beter bekend als nasjen betekent volgens het woordenboek: Lekker eten, knabbelen, snoepen. En daar houdt Esther van. “Eten gaat over mensen, geloof, hoop en gewoonten. Eten is mijn manier om te laten zien waar ik vandaan kom, wie ik ben en welk pad ik bewandel. Het Joodse volk is altijd in beweging geweest. Joden hebben altijd over de hele wereld geleefd en verhuisd, als individuen, als families, en als gemeenschap om verschillende redenen. Op zoek naar een betere toekomst of verdreven door gevaar. Door het verlangen terug te keren naar Zion of omdat de grond onder hun voeten te heet werd.”

  “De Joodse keuken is daarom zo divers als de mensheid zelf. Alle smaken, groenten, kruiden en combinaties zijn er vertegenwoordigd. Mijn leven is gevormd door tradities. De afgelopen jaren heb ik daar meer vorm aan kunnen geven met oude recepten, gebaseerd op onze rijke Joodse eettraditie, gestoken in een ander jasje met nieuwe invloeden. Zo vind je in mijn boek bijvoorbeeld een recept voor spicy bloemkool met munt en tamarindesaus, zoete baba ganoush met dadels en noten, de overheerlijke matseballen van mijn moeder. de gevulde anijsbroodjes van mijn Israëlische schoonmoeder en de kugels en kigels van de markten in Jeruzalem.”

  NOSH heb ik geschreven voor mijn dochter Sara Weissman aan wie ik hopelijk de mooie tradities die ik heb meegekregen en die ik me eigen heb gemaakt tijdens mijn reizen, kan doorgeven.”

  Thema

  culinaireten

  Over de auteur