Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Dreigementen en verdeeldheid rond plannen Israël - Christenen voor Israël
 • Palestijnen demonstreren tegen Israëls voorgenomen invoering van soevereiniteit in delen van Judea, Samaria en de Jordaanvallei. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Dreigementen en verdeeldheid rond plannen Israël

  Yochanan Visser - 29 juni 2020

  Hamas mengde zich afgelopen donderdag in het oplopende conflict over de invoering van Israёlische wetgeving in delen van Judea en Samaria en de Jordaanvallei. De Soenitische terreurgroep liet via haar militaire tak Izz-a-Din al-Qassam weten dat het Israёlisch-Amerikaanse plan de “grootste landroof van Palestijns land in decennia” inhield en dat het “verzetsproject op het punt stond om de bezetting van alle gronden van historisch Palestina te verwijderen.”

  Met “historisch Palestina” bedoelt Hamas geheel Israёl. De term “historisch Palestina” is echter uit de duim gezogen is want er heeft nooit een “historisch Palestina” bestaan. Voor het uitroepen van de staat Israёl was het grondgebied van wat nu Israёl en Jordaniё deel van het Britse Mandaat gebied dat door de Volkerenbond was uitgeroepen na de Eerste Wereldoorlog. En vóór het Britse Mandaat over het gebied van de Middellandse Zee tot aan de oostgrens van het huidige Jordaniё was het gebied deel van het Ottomaanse imperium dat in de Eerste Wereldoorlog ophield te bestaan na een geallieerde overwinning over de Turken.

  Izz-a-Din al-Qassam woordvoerder Abu Obeida zei dat Hamas “niet veel zou praten en geen verdere verklaringen zou afleggen die de bezetting en degenen die daar achter staan goed moeten begrijpen: het verzetsfront beschouwt het plan als een oorlogsverklaring en het verzet zal een loyale en vertrouwenwekkende beschermheer van het land en haar heilige plaatsen zijn.” Obeida zei verder dat Israёl de invoering van soevereiniteit over de voornoemde gebieden “bitter zal betreuren” en dat de Joodse staat een “ongekende prijs” zal gaan betalen wanneer het zal doorgaan met de uitvoering van het plan.

  “Er is naar verluidt grootscheepse coördinatie gaande tussen de verschillende Palestijnse terreurgroepen en ook Hezbollah in Libanon en Syriё heeft gedreigd met geweld wanneer de regering in Jeruzalem zoals gepland in het begin van juli de Israёlische wetgeving gaat invoeren in het zogenaamde C-gebied van Judea en Samaria en de Jordaanvallei.”

  De Hamasterrorist wendde zich vervolgens tot de Palestijnse Arabieren en riep hen op om in opstand te komen en een “revolutie te beginnen opdat de vijand zou weten dat er mannen en helden in Palestina zijn die het land en zijn heilige plaatsen zou beschermen en de vijand zou verdrijven.” Iets meer dan 24 uur later werden er twee raketten uit Gaza afgevuurd in de richting van Israёl waarvan slechts één in een open veld in het zuiden van Israёl explodeerde. De andere raket viel binnen Gaza, maar het was genoeg om het Israёlische leger (IDF) in actie te laten komen en om Hamasdoelen in Gaza te bestoken.

  Samenwerking terreurorganisaties

  Hamas vindt dat het een “religieuze en nationale plicht” is om in opstand te komen tegen de uitvoering van het plan dat door de Amerikaanse President Donald J. Trump de “deal van de eeuw” wordt genoemd. Hamas noemt het vredesplan van de Verenigde Staten echter “de misdaad van de eeuw” en beweert dat alle “militaire eenheden op de grond klaar zijn om te reageren” op het plan van Israёl en de VS.

  Er is naar verluidt grootscheepse coördinatie gaande tussen de verschillende Palestijnse terreurgroepen en ook Hezbollah in Libanon en Syriё heeft gedreigd met geweld wanneer de regering in Jeruzalem zoals gepland in het begin van juli de Israёlische wetgeving gaat invoeren in het zogenaamde C-gebied van Judea en Samaria en de Jordaanvallei. Gedurende het weekeinde werd gemeld dat de raketaanval op zuid Israёl het werk was van de al-Qudsbrigades, de militaire arm van Islamitische Jihad, de door Iran opgerichte- en gesteunde terreurbeweging die verantwoordelijk was voor de meeste aanvallen die vanuit Gaza op Israёl werden gelanceerd over het laatste jaar.

  De terreurgroep gaf een verklaring uit waarin werd gezegd dat “het Palestijnse verzet” het recht heeft om “te reageren op ieder agressieplan van de kant van Israёl” terwijl Hamas eerder liet weten dat “de misdaad van de eeuw” haar het recht geeft om te reageren met “alle middelen” die het tot zijn beschikking heeft om uitvoering van het Israёlisch-Amerikaanse plan te voorkomen binnen “het raamwerk van het allesomvattende verzet.” Dat laatste zou volgens Israёlische commentatoren kunnen worden gezien als een dreiging om weer met zelfmoordaanslagen te beginnen.

  Voor- en tegenstanders in Israël

  De IDF is al meer dan een maand bezig met voorbereidingen op wat operatie Shachar BeHarim (zonsopgang in de bergen) wordt genoemd een nieuwe grootscheepse Israёlische operatie die tot doel heeft om een eventuele nieuwe terreurgolf de kop in te drukken. Israёl’s nieuwe Minister van Defensie Benny Gantz waarschuwde Hamas dat zijn leiders de eersten zouden zijn die een prijs zouden gaan betalen wanneer men het zou wagen om Israёl opnieuw aan te vallen of een nieuwe terreurgolf op gang zouden brengen.

  Gantz hield vorige week een vergadering met de hoofden van Israёl’s interne en buitenlandse veiligheidsdiensten en met IDF-stafchef Aviv Kochavi die samen met sommige andere IDF-generaals naar verluidt geen voorstander van het Amerikaans-Israёlische plan is. Mossad-hoofd Yossi Cohen is echter voor uitvoering van het plan en verwacht geen massale Palestijnse reactie. Gantz zelf, die samen met de overblijfselen van de Kachol Lavanpartij in de regering van Netanyahu stapte, is tegen uitvoering van het gehele soevereiniteitsplan en wil dat slechts invoeren in een paar grote ‘nederzettingen’blokken in overleg met Egypte en Jordaniё.

  Netanyahu lijkt echter vast van plan om door te gaan met het originele plan en heeft in het regeerakkoord laten opnemen dat het plan zonder steun van Kachol Lavan kan worden uitgevoerd. Dat laatste is mogelijk, omdat de rechtse partij Yamina, die in de oppositie ziet, voor het plan van Trump zal stemmen ondanks dat een gedeelte van de achterban van die partij tegen uitvoering van het plan is omdat het voorziet in de vorming van een Palestijnse staat in de toekomst.

  Verdeeldheid in het buitenland

  In Europa is nu verdeeldheid zichtbaar geworden binnen de Europese Unie over het soevereiniteitsplan. Belgiё en een paar andere kleinere EU-lidstaten zijn tegen het plan en willen sancties tegen Israёl indien het doorgaat met de uitvoering ervan. Daat staat tegenover dat een paar voormalige Oostblok landen en Oostenrijk geen openlijke bezwaren hebben tegen het soevereiniteitsplan en dus zal het moeilijk zijn om een gezamenlijk Europees standpunt te formuleren over het plan en mogelijke sancties.

  De Arabische landen zijn officieel tegen het Amerikaans- Israёlische plan en vooral Jordaniё heeft laten weten dat uitvoering ervan gevolgen zal hebben voor de relatie met Israёl die al jaren op een laag pitje staat. Egypte lijkt echter andere zorgen te hebben dan de Palestijnse kwestie en is meer gefocused op het conflict in buurland Libiё waar de aan de Moslim Broederschap gelieerde regering van nationale overeenstemming nu vorderingen maakt in de oorlog tegen het door Egypte en Saoedi-Arabiё gesteunde leger van generaal Khalifa Haftar, het Libische Nationale Leger (LNA).

  Thema

  Over de auteur