Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Erdogan steeds grotere bedreiging voor de regio - Christenen voor Israël
 • Recep Tayyip Erdogan - Foto:Kayhan Özer - Anadolu Ajansı
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Erdogan steeds grotere bedreiging voor de regio

  Yochanan Visser - 4 juni 2020

  Israёlische media rapporteerden vorige week dat er een reёle mogelijkheid bestond dat Turkije en Israёl zich met elkaar zouden verzoenen na tien jaar van verslechterende betrekkingen. De berichten waren gebaseerd op nieuws dat de Israёlische luchtvaartmaatschappij El Al een vrachtvlucht had uitgevoerd op Istanboel in Turkije iets dat in de laatste tien jaar niet eerder is gebeurd. Wanneer we echter kijken naar andere ontwikkelingen met betrekking tot Turkije die ook Israёl raken, komt men al snel tot andere conclusies.

  Het is al geruime tijd bekend dat President Recep Tayyip Erdogan van Turkije probeert om een voet aan de grond te krijgen in Arabisch Jeruzalem waar de Turkse regering via de hulporganisatie TIKA allerlei projecten runt die tot doel hebben om de Arabische bevolking verder te islamiseren. TIKA was ook verantwoordelijk voor de opening van een nieuw islamitische centrum nabij de Tempelberg en voor de infiltratie van de Waqf, de islamitische organisatie die de dagelijkse gang van zaken op de Tempelberg overziet.

  Islamiseren

  De Turkse organisatie onderhoudt verder nauwe betrekkingen met de noordelijke afdeling van de Islamitische Beweging in Israёl die wordt geleid door Sheikh Raed Salah, een islamist die al enkele keren in een Israёlische gevangenis heeft gezeten wegens opruiende actviteiten tegen Israёl. Het nieuwe Islamitische centrum in Jeruzalem vertoont videoclips met Erdogan’s meest anti-Israёlische toespraken en een gefilmd portret van Sultan Abdul Hamid II die verantwoordelijk was voor de genocide op het Armeense volk.

  Mordechai Kedar een bekende Israёlische Midden-Oostenexpert zegt dat het nieuwe islamitische centrum erop gericht is om de banden tussen Israёlische Arabieren en de Moslimbroederschap te verstevigen en dat Turkije zojuist een nieuwe stap heeft genomen om “revolutionaire islam” naar Jeruzalem te brengen. Om deze ontwikkeling tegen te gaan, heeft Israёl de hulp ingeroepen van Amerikaanse regeringsfunctionarissen die goede banden hebben met Saoedi-Arabiё. De Saoedis zouden naar verluidt zitting gaan nemen in de Waqf en praten ook met Jordaniё dat altijd de Waqf heeft overzien, ook na de Zesdaagse Oorlog van 1967 toen Israёl de Jordaniёrs uit oost-Jeruzalem verdreef.

  Zorgen

  Jordaniё en Saoedi-Arabiё onderhielden tot nu toe gespannen betrekkingen die teruggaan naar de tijd dat het Hashemitische koningshuis dat nu over Jordaniё regeert de macht in handen had in Saoedi-Arabiё. De Hashemitische familie werd na de creatie van de staat Jordaniё, kort na de Tweede Wereldoorlog, verdreven door de al-Saoed familie die nu over Saoedi-Arabiё regeert. Zowel Jordaniё als Israёl en Saoedi-Arabiё zijn echter bezorgd over wat de Turkse dictator Recep Tayyip Erdogan aan het doen is in het Midden Oosten en besloten klaarblijkelijk om in te grijpen.

  Erdogan is koortsachtig bezig om de Turkse invloed over andere staten in het Midden-Oosten uit te breiden en zorgt voortdurend voor nieuwe spanningen. De Turkse leider stuurde het Turkse leger naar noord-Syriё, waar het een eind maakte aan de Koerdische onafhankelijkheid in het Afrin canton, en vervolgens oprukte naar de Idlib provincie waar Soennitische rebellen samenwerken met het Turkse leger in de strijd tegen de door Rusland en Iran gesteunde coalitie die Assad probeert in het zadel te houden.

  De afgelopen week groeide de spanning in Idlib nadat Erdogan opdracht gaf om Turkse zware wapens naar Noordwest-Syriё te brengen, klaarblijkelijk ter voorbereiding op een nieuwe confrontatie met Assad’s leger.

  Libië

  In Libiё vindt een soortgelijke ontwikkeling plaats. Turkije steunt het officiёle regeringsleger in zijn strijd tegen de oppositie die op zijn beurt wordt gesteund door Rusland. Het Turkse leger heeft Syrische huurlingen ingezet die het vuile werk in de strijd tegen de oppositiekrachten, die worden geleid door generaal Khalifa Belqasim Haftar, opknappen. Turkije levert verder wapens en onbemande vliegtuigen aan het Libische leger en heeft een overeenkomst met de Libische regering gesloten over de maritieme economische zones in de Middellandse Zee.

  De overeenkomst is bedoeld om de maritieme economische zones van de twee landen met elkaar te verbinden en om zo te voorkomen dat Egypte, Israёl, Cyprus en Griekenland naar olie en gas zullen gaan boren in grote gedeeltes van deze zones. De stap heeft al voor internationale spanning gezorgd maar Erdogan gaat stug door met zijn agressieve politiek en heeft Turkse schepen opdracht gegeven om naar olie en gas te gaan boren in de bewuste zones. Tegelijkertijd waarschuwt de Turkse leider Cyprus, Griekenland en Israёl om de schepen geen strobreed in de weg te leggen en laat Turkse oorlogsvliegtuigen over Griekse eilanden vliegen om de Grieken verder te intimideren.

  Teken aan de wand

  Egypte heeft nu het teken aan de wand begrepen en besloot een internationale coalitie te vormen tegen Turkije. De regering van president Abdel Fateh el-Sisi ziet wat Turkije in buurland Libiё aan het doen is en maakt zich ook zorgen over de agressieve Turkse politiek in de Middellandse Zee. De door Egypte opgerichte coalitie bestaat uit Frankrijk, Griekenland, Egypte, Cyprus en de Verenigde Arabische Emiraten maar het zou goed kunnen dat Italiё, dat vroeger Libiё koloniseerde, zich ook aansluit bij de coalitie. Israёl werd niet door Egypte benaderd om ook zitting te nemen in de coaltie maar heeft alle reden om zich zorgen te maken over de toenemende Turkse agressie.

  Erdogan zelf maakte een eind aan alle speculatie over een mogelijke verzoening met de Joodse staat toen hij een toespraak hield voor Amerikaanse moslims ter gelegenheid van het Eid al-Fitr feest. Tijdens die toespraak waarschuwde de Turkse dictator Israёl om geen “rode lijnen” te passeren waar het gaat om Jeruzalem en noemde het voornemen om Israёlische soevereiniteit in te voeren over gedeeltes van Judea en Samaria alsmede de Jordaanvallei een “bezettings- en annexatieproject”. Erdogan waarschuwde Israёl verder dat hij niet zou toestaan dat “Palestijnse gebieden aan iemand anders zouden worden weggegeven” en zei dat de kwestie Jeruzalem een “rode lijn vormde voor alle moslims in de wereld”.

  Over de auteur