Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Geen toekomst meer in Nederland - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Geen toekomst meer in Nederland

  5 juni 2020

  Israël staat ook wel bekend als het ‘heilige land’ en heeft een speciale plek in de harten van zowel Joden als veel niet-Joden. Het is een prachtig historisch rijk land waar veel mensen graag naar toe willen gaan op vakantie. Maar voor anderen is het meer dan dat. Volgens het Joods Agentschap zijn er zelfs tijdens de huidige pandemie al meer dan duizend Joden die alija hebben gemaakt. Dat zijn duizend mensen die ondanks alle strenge coronamaatregelen (vooral voor nieuwe immigranten!) er tóch voor hebben gekozen om naar Israël te verhuizen.

  Israel, ook al is het een prachtig en Bijbels land, is niet de makkelijkste plek om te leven. De leefkosten zijn er erg hoog, de economie heeft betere tijden gekend en dan hebben het nog niet eens over de veiligheidssituatie … en toch blijven Joden alija maken. Waarom zou iemand geboren en getogen in het veilige en comfortabele Nederland alles achter zich laten?

  Daar bestaan natuurijk vele redenen voor. Ieder heeft zijn eigen reden. Maar een daarvan werd onlangs misschien goed omschreven door het NRC dat schreef: “Nederland voelt voor Joden als een zinkend schip“. Helaas zou ik zeggen dat geheel Europa een groot zinkend schip is. Zo was ik ooit een weekend in Brussel met vrienden, allen herkenbaar Joods, waar wij werden uitgescholden zoals nog nooit eerder in mijn leven. “Hitler heeft jullie oma vergeten” was een van de dingen dat men ons na riep. Vanaf de synagoge heeft een bodyguard ons in het geheim gevolgd om ervan zeker te zijn dat wij veilig aankwamen bij ons hotel.

  Op dit moment kunnen de straten van Nederland misschien nog iets veiliger aanvoelen dan die van Brussel, maar voor iemand die herkenbaar Joods is, is dit helaas niet het geval. Voordat ik naar Israël verhuisde zijn de ruiten van mijn woning twee keer ingegooid en er was geen dag dat ik geen opmerkingen te horen kreeg. Ik heb geleerd aan een openbare middelbare school waar mijn klasgenoten regelmatig erop stonden om de leraar Duits te laten waten dat ik niet van zijn les hield. De reden die zij gaven? “Psssjjj” – overdreven geluiden van lekkend gas. Nazi-groeten naar mij toe was ook iets ‘normaals’. Ik ben in mijn gezicht gespuugd en meerdere malen bedreigd geweest. Leraren, zelfs politieagenten, die het met eigen ogen zagen, keken weg.

  “Het verschil tussen het antisemitisme vanuit islamitische hoek en christelijke hoek is vaak dat het eerste openlijk is, terwijl het tweede meer verschuild gaat achter theologische en politieke meningen.”

  Een keer heb ik een klasgenoot van mij afgeslagen toen hij mij zomaar bij mijn keel greep en de keppel van mijn hoofd wilde nemen. Verbijsterd bleef hij achter in de hal terwijl ik de klas binnenging. Een paar minuten later stormt hij de klas binnen, “Jood! De volgende keer dat je iets terug doet vermoord ik je!” Dit was ongeveer vijftien jaar geleden, maar vandaag is niets ten goede veranderd. Helaas zijn deze voorbeelden geen uitzonderingen. Veel Joden die ik persoonlijk ken, hebben zowel in Nederland als andere Europese landen soortgelijke situaties meegemaakt.

  Antisemitisme komt voor in alle soorten en maten: van simpelweg lachwekkende reacties tot dreigementen en fysiek geweld. Ook al zijn deze openlijke uitingen vaak afkomstig van mensen met een islamitische achtergrond, toch is dat niet altijd het geval. De eerste keer dat ik Nederland bezocht na mijn verhuizing naar Israël, nam ik vanuit Antwerpen de trein. Nog geen halve minuut nadat ik op Nederlandse bodem stapte riep iemand in het Engels, met een zeer sterk Nederlands accent, “you killed Jesus!” Een paar minuten later aan de achterkant van het Centraal Station rijdt er een auto zeer langzaam aan mij voorbij met de ramen open en drie middelvingers opgestoken in mijn richting. Welkom terug in Nederland.

  Een paar dagen hierna wordt ik aangesproken door een voorganger van een kerk die bij hoog en laag beweerde dat wij, orthodoxe-Joden, bewust delen van de Joodse Bijbel overslaan omdat deze over de Messias zou spreken en dat ik naar de hel zou gaan als ik hem niet aan zou nemen. Het verschil tussen het antisemitisme vanuit islamitische hoek en christelijke hoek is vaak dat het eerste openlijk is, terwijl het tweede meer verschuild gaat achter theologische en politieke meningen.

  Israël

  Het is waar dat vijandige regimes en terroristen Israël nooit uit hun oog laten, maar hetzelfde is nog meer waar voor G-d wiens ogen altijd rusten op het land Israël (Deuteronomium 11:12). Er is geen ontkennen aan dat sinds de verwoesting van de Tempel Joods leven nog nooit zo erg heeft gebloeid als vandaag in Israël. Nog nooit hebben wij de mogelijkheid gehad om Thora te bestuderen in zo veel verschillende jesjiwot (leerhuizen) als men hier kent. Voor een duidelijk herkenbare Jood is en voelt het veel veiliger om te lopen in de straten van Jeruzalem dan in Amsterdam.

  Uit Europa vertrekken veel Joodse jongeren naar Israël. De al kleine Joodse gemeenschappen worden steeds kleiner. Vooral als men een religieus-Joods leven wil leiden, is dat moeilijk te doen. Naast het openlijke antisemitisme speelt nog iets een rol, en dat zijn de constante aanvallen op Joods onderwijs en op onze – wat wij zien als door G-d gegeven – tradities van besnijdenis en ‘rituele slacht’. Deze zaken maken dat ik persoonlijk geen toekomst meer zie voor mezelf in Nederland. Wij willen graag dat onze kinderen niet bang hoeven te zijn om op straat te worden uitgescholden, bespuugd of uitgelachen om vervolgens te worden behandeld alsof ze overdrijven. Ik zie graag een samenleving voor mijn kinderen waarin zij Joods kunnen leven zonder te hoeven vechten om de basis van Joodse tradities, G-d’s geboden, te behouden. Dat is waarom ik alles achterliet in Nederland.

  Al bijna tweeduizend jaar bidden wij drie keer per dag voor onze terugkeer naar Sion. Een terugkeer die nu mogelijk is. Hoewel Israël ook niet perfect is hebben wij hier de mogelijkheid om er het beste van te maken in een land waar wij openlijk Joods kunnen leven. Een voorrecht waar onze voorouders alleen maar van hebben kunnen dromen.

  Over de auteur