Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Iran staat aan de grens tussen Syrië en Israël - Christenen voor Israël
 • Rookpluimen op de Golanhoogvlakte, over de grens met Syrië. - Foto: Basel Awidat/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Iran staat aan de grens tussen Syrië en Israël

  Yochanan Visser - 8 juni 2020

  Meerdere drones van de Israëlische luchtmacht (IAF) voerden naar verluidt afgelopen weekend een nieuwe reeks luchtaanvallen uit op door Iran gesteunde milities in het gebied van Deir Ez-Zur in het oosten van Syrië.

  Het in Londen gevestigde Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) meldde dat in totaal acht luchtaanvallen werden uitgevoerd op een Afghaanse militie, die op bevel van Qassem Soleimani, de onlangs geliquideerde commandant van de Qudsbrigade van de Islamitische Revolutionaire Garde, naar Syrië werd overgebracht. De aanval, waarbij twaalf Afghaanse militieleden omkwamen, vond zondagavond even voor middernacht plaats en vernietigde recente versterkingen van- en Iraanse wapenleveranties aan de bases van de militie in de provincie Deir Ez-Zur. Hoewel de IAF zweeg over de aanvallen, zei Rami Abdul Rahman, de directeur van SOHR, dat hij er zeker van was dat Israël verantwoordelijk was voor het bombardement.

  Het incident op zondagavond kwam slechts drie dagen nadat Israëlische gevechtsvliegtuigen raketten gebruikten om een andere Iraanse faciliteit in het westen van Syrië, in de buurt van de stad Masyaf, te vernietigen. De overwegend Iraanse faciliteit in de buurt van Masyaf is eerder het doelwit geweest van de Israëlische luchtmacht en produceert onder andere geleide raketten. Syrië meldde dat de luchtverdediging tijdens de Israëlische aanval was geactiveerd, maar dat er geen IAF-vliegtuig was geraakt, een patroon dat zich telkens herhaalt wanneer Israël luchtaanvallen uitvoert in Syrië.

  De aanval op het Syrian Scientific Studies and Research Center, ook bekend als CERS, een laboratorium dat chemische wapens en geavanceerde raketten vervaardigt, werd voorafgegaan door een nieuwe Israëlische luchtaanval op Iraanse milities in Oost-Syrië waarbij vijf door Iran opgeleide en bewapende strijders werden gedood. Deze aanvallen werden met succes uitgevoerd ondanks de inzet van ultramoderne, in Rusland gemaakte luchtdoelraketbatterijen die op verzoek van Assad in Syrië zijn gestationeerd.

  Rusland

  Terwijl de Russen de mogelijkheid hebben om Israëlische gevechtsvliegtuigen neer te halen, heeft het Kremlin dit tot nu toe om politieke redenen niet gedaan onthulde Dimitri Danilov, hoofd van de afdeling Europese veiligheid van het Instituut van Europa van de Russische Academie van Wetenschappen en een professor aan de Moskou Staatsinstituut voor Internationale Betrekkingen (MGIMO). Danilov benadrukte dat Moskou zowel Syrië als Israël als “partners in het Midden-Oostenconflict” beschouwt, maar hij legde niet uit welke conflict dat was.

  “Voor ons is Israël net zo goed een partner in internationale betrekkingen, ook in het Midden-Oosten, als Syrië”, aldus de Russische wetenschapper die uitlegde dat Rusland in zekere zin in de val zit omdat het uiterst moeilijk is om te reageren op bepaalde Israëlische acties.
  “Rusland beschouwt Israël niet als een tegenstander”, voegde Danilov eraan toe, terwijl hij herhaalde dat Rusland het vermogen heeft om Israëlische gevechtsvliegtuigen aan te vallen, maar het niet wil doen.

  Gewijzigde tactiek

  De voormalige Israëlische minister van Defensie, Naftali Bennett, meldde in mei dat Iran een deel van zijn troepen uit Syrië had teruggetrokken, maar bronnen in het land stelden deze bewering dit weekend op de proef. In plaats van de troepen terug te trekken, heeft Iran simpelweg zijn tactieken in Syriё gewijzigd. Volgens de Iraanse analist Mostafa Najafi zijn maar liefst 53.000 aan Iran gelieerde militie-leden opgegaan in het leger van dictator Bashar al-Assad en deze strijders zijn nog steeds aanwezig langs de grens met Israël, gekleed in Syrische legeruniformen.

  “In tijden van crisis heeft Iran laten zien dat het eerder van tactiek verandert dan van strategie”, zei Najafi. De door Iran gesteunde troepen bereiden zich nu voor op een grootschalig offensief in de provincie Dara’a, dat grenst aan Jordanië en het Yarmouk-bekken op de Golanhoogvlakte, meldden andere Syrische bronnen.

  De stad Dara’a was het toneel van de eerste opstand van de soennitische Syriërs tegen al-Assad en is nu opnieuw het toneel van geweld tegen de Iraanse strijdkrachten. Volgens deze bronnen drongen “Iraanse elementen in het leger van het Syrische regime” aan op het offensief onder het excuus dat het Syrische leger nog steeds vecht tegen ISIS dat niet meer aanwezig is in de buurt van de Golanhoogvlakte. De Iraniërs en hun bondgenoten, onder wie Hezbollah uit Libanon, hebben Syrische regeringsgebouwen en burgerhuizen geconfisqeerd en de eigenaren van deze woningen werden daardoor gedwongen te vluchten met hun families.

  Deze Iraanse actie veroorzaakte nieuwe onrust onder de bevolking in Dara’a dat vrij was van Iraanse strijdkrachten sinds Rusland aan het einde van het offensief tussenbeide kwam in de strijd om de provincie Dara’a en Kuneitra in 2018 en een regeling trof over de aanwezigheid van Iraanse troepen in de provincies. Volgens dezelfde Syrische bronnen zijn de Iraniërs en hun bondgenoten aanwezig vlak naast de Israëlische grens, vermomd als Syrische soldaten en gebruikmakend van voertuigen van het Syrische leger in een poging Israëlische aanvallen te vermijden.

  De Russen zijn op de hoogte van deze ontwikkeling en wonen vergaderingen bij van de Syrische militaire staf, maar staken geen vinger op om de opbouw van Iraanse troepen langs de Israëlische en Jordaanse grens te stoppen.

  “De mensen van het westelijke platteland (Dara’a en Kuneitra) leven in angst als gevolg van de desinformatiecampagne van het regime dat verder doodsbedreigingen en intimidatie tegen de inwoners van Dara’a gebruikt. Die intimidatie omvat diefstal, plundering en vernietiging van gebouwen en eigendommen, en het verbranden van landbouwgewassen, naast andere bedreigingen”, meldde een andere lokale Syrische bron.

  Hezbollah maakt nu misbruik van de situatie in het zuidwesten van Syrië door drugs naar Jordanië te smokkelen. Gearresteerde drugssmokkelaars werden vrijgelaten uit de gevangenis nadat Hezbollah tussenbeide kwam en lokale Syrische regeringsfunctionarissen omkocht.

  Het Israёlische leger (IDF) is nu begonnen met een grote oefening in het noorden van Israël, dicht bij de Syrische grens. De IDF zei dat de oefening bedoeld was om de “efficiëntie van gevechtssoldaten” te verhogen en was gepland voordat er nieuws werd gepubliceerd over het Iraanse bedrog en de militaire opbouw langs de Jordaanse en Syrische grens, volgens het Hebreeuwstalige tv-station Kanaal 7.

  Thema

  iransyrie

  Over de auteur