Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Oost west, thuis best - Christenen voor Israël
 • Pnina Tamano Shata wordt Israëls eerste minister van Ethiopische komaf. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Oost west, thuis best

  Kay Wilson - 5 juni 2020

  Samen met haar vader, vijf broers en duizenden andere Ethiopische Joden trok de drie jaar oude Pnina Tamano-Shato te voet onder de brandende zon een Afrikaanse woestijn door van Ethiopië, helemaal tot aan Soedan.

  Operatie Mozes, een clandestiene en gewaagde tocht van twee maanden, werd in samenwerking met de IDF, Mossad, Soedan en de CIA uitgevoerd. De reis van november 1984 was levensgevaarlijk. Door hongersnood, uitdroging en brute aanvallen door militaire groepen kwamen vierduizend mensen om in de woestijn en ook in de tijdelijke Soedanese vluchtelingenkampen, waar als gevolg van de burgeroorlog de omstandigheden erbarmelijk waren en snel verslechterden. Bij het bereiken van de Soedanese vluchtelingenkampen, stonden vliegtuigen klaar om Pnina, haar familie en andere Falasha-Joden naar Israël te vliegen. Tragisch genoeg moest haar moeder achterblijven.

  In het Hebreeuws wordt de Joodse immigratie naar Israël ‘alija’ genoemd. Letterlijk betekent dit ‘omhooggaan’. Het duidt dus niet alleen op een fysieke, maar ook op een spirituele reis en een reis van verbetering. Zoals bij alle Joden die alija maken, zijn het de kinderen die zich het gemakkelijkst aanpassen.

  Noodgedwongen werd Pnina, doordat haar ouders zich maar moeilijk konden aanpassen, al op jonge leeftijd de volwassene van het gezin. Zoals veel kinderen van immigranten pakte ze de Hebreeuwse taal snel op. Ze was al snel in staat om dingen voor haar familie te vertalen, met het reilen en zeilen van het onbekende dagelijkse leven te helpen en met de vaak schurende culturen om te gaan. Vanaf haar elfde werkte Pnina om haar gezin te onderhouden.

  “Pnina Tamano-Shata werd onder Benny Gantz de eerste Ethiopische kabinetsminister in de geschiedenis van Israël.”

  Voor veel Ethiopische Joden was het niet makkelijk om alija te maken. Er zijn verschillende verhalen van immigranten die als kind bang waren voor dingen die we in eerste wereldlanden als vanzelfsprekend beschouwen, zoals de ‘magie’ van op een knopje drukken waardoor er een licht gaat branden!

  Maar er ging wel een licht branden. En het verdreef de duisternis, toen Pnina’s moeder levend werd teruggevonden en naar Israël werd gevlogen. Met vreugde herenigd, vestigde het gezin zich in een opvangcentrum voor immigranten waar ze allemaal een Israëlisch identiteitsbewijs kregen. Pnina’s paspoort geeft 1 november 1981 als haar geboortedatum aan. In werkelijkheid heeft ze geen idee wanneer ze jarig is. Er waren geen Ethiopische documenten die haar geboortedatum vermeldden, dus deze datum heeft ze voor zichzelf uitgekozen.

  Op de middelbare school mocht Pnina meedoen aan een programma voor hoogbegaafde studenten. Nadat ze haar verplichte legerdienst had afgesloten, ging ze rechten studeren. Zelf zegt ze dat gerechtigheid altijd haar drijfveer is geweest. Ze werd voorzitter van de Ethiopische studentenvereniging omdat ze hen wilde helpen hun rechten te benutten.
  Haar eerste baan als volwassene was als correspondent voor de nationale televisiezender. Dit opende de deur naar de politiek, en het was de politiek waar ze zich het meest thuis voelde. De politiek bood haar het kader om voor gerechtigheid te kunnen vechten.

  Iets wat haar na aan het hart ligt, is de terugkeer van Avera Mengistu, een Ethiopische Israëliër en geesteszieke jonge man die in September 2014, nadat hij was gestopt zijn medicatie te nemen, de grens met Gaza overwandelde en nooit meer is teruggezien. Avera is één van tien kinderen en zijn gezin is achtergesteld door hun moeilijkheden met de Hebreeuwse taal, de Israëlische cultuur en door het angstaanjagende moeras van de politieke bureaucratie. Pnina heeft het tot haar missie gemaakt om hen te helpen.

  Misschien dat ze nu dichterbij haar doel komt doordat Israël na maanden zonder regering eindelijk de juiste beslissing heeft genomen. In mei 2020 werden eindelijk nieuwe bestuurders benoemd bij de ministeries. Pnina Tamano-Shata werd onder Benny Gantz de eerste Ethiopische kabinetsminister in de geschiedenis van Israël. Heel toepasselijk werd haar de portefeuille voor alija en integratie toegewezen.

  En als een van die ‘dit-gebeurt-alleen-in-Israël’-verhalen, waar losse eindjes met elkaar verbonden blijken met een element van schoonheid en verrassing: het was haar baas Benny Gantz die haar 36 jaar geleden als een van de commandanten van operatie Mozes naar huis bracht.

  Over de auteur