Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Wat denken de Palestijnen werkelijk over Trumps vredesplan? - Christenen voor Israël
 • Palestijnse Arabieren bij een ijssalon. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Wat denken de Palestijnen werkelijk over Trumps vredesplan?

  Yochanan Visser - 17 juni 2020

  De discussie over de invoering van Israëlische soevereiniteit over gebieden in Judea, Samaria en de Jordaanvallei domineert nu de berichtgeving over Israёl. In zowel het linkse als het rechtse kamp zijn er critici die tegen het toepassen van de Israёlische wetgeving in de betwiste gebieden zijn.

  Sommige rechtse politici zijn tegen het onderdeel van het plan van de Amerikaanse president Donald Trump omdat het uiteindelijk voorziet in de vorming van een Palestijnse staat in de gebieden, die nu door de Palestijnse Autoriteit (PA) worden bestuurd en op 70 procent van het zogenaamde C-gebied, het landoppervlak dat krachtens de Oslo akkoorden volledig onder Israёlische controle kwam. Deze politici zeggen dat de vorming van zo’n Palestijnse staat de veiligheid van de staat Israёl zal gaan bedreigen net zoals dat gebeurde na de eenzijdige Israёlische terugtrekking uit Gaza in 2005.

  Hamas nam nauwelijks twee jaar na deze terugtrekking gewelddadig de macht over van de PA in Gaza en begon een uitputtingsoorlog tegen Israёl onder het valse voorwendsel dat Israёl een blokkade handhaaft tegen de enclave in het zuiden. De laatste dagen is duidelijk geworden dat Hamas na een pauze van een paar maanden deze uitputtingsoorlog wil voortzetten. Hamasleiders in Gaza zeggen dat er maar één antwoord mogelijk is op het Amerikaanse-Israёlische voornemen om in juli de Israёlische wet in te voeren in 30 procent van het C-gebied en de hele Jordaanvallei: een derde Intifada.

  “Wij willen geen staat, wij willen geld en een normaal leven”

  Om zijn woorden kracht bij te zetten heeft Hamas de zogenaamde ‘ballonnenjihad’ hervat en laat weer ballonnen met explosieven en brandbare materialen op de wind naar het zuiden van Israёl drijven. Op maandagavond ontplofte een mortiergranaat die vanuit Gaza op het Eshkol gebied in zuid Israёl werd afgeschoten.

  Nog meer bedreigingen

  De Palestijnse Autoriteit dreigt ook met een nieuwe ‘Intifada’ wanneer Israёl door zou gaan met de invoering van Israёlische soevereiniteit in het C-gebied en de Jordaanvallei en zegt dat het iedere vorm van samenwerking met Israёl zal beёindigen inclusief die op het gebied van veiligheid.

  In het linkse kamp in Israёl worden deze bedreigingen gebruikt om het plan van de regering Netanyahu neer te zetten als een bedreiging voor de vrede in het Midden-Oosten. Eli Podeh, een professor op het gebied van Midden-Oostenstudies aan de Hebreewse Universiteit in Jeruzalem, denkt bijvoorbeeld dat de internationale druk (lees Europese druk) van Israёls “vrienden zoals Duitsland” ervoor zal zorgen dat de regering van Netanyahu en Blauw Witleider Benny Gantz het plan uiteindelijk in de kast zal zetten.

  Podeh waarschuwde in een opinieartikel in The Jerusalem Post dat “de kleine dwaasheid” (van de annexatie) niet de “grotere dwaasheid” van de voortdurende “bezetting” zal voorkomen en vergeleek het plan van Trump met het verdelingsplan voor ‘Palestina’ van de zogenaamde Peel-commissie die in 1937 voorstelde om slechts 15 procent van het oorspronkelijke Britse Mandaatgebied aan het Joodse volk te geven voor de vorming van een eigen staat.

  Het Peelplan verdween in de prullenbak nadat beide partijen in het conflict het voorstel afwezen en gaf de aanzet tot meer Arabisch geweld tegen de Joodse gemeenschap. De Peelcommissie was duidelijk pro-Arabisch en beperkte ook de Joodse immigratie naar het land van Israёl en sloot daarmee een vluchtroute voor Joden uit Europa af die het naderende gevaar van Hitler’s Nazi-regime wilden ontvluchten.

  Liever onder Israëlische bestuur

  Het is duidelijk dat de huidige Amerikaanse regering van President Trump pro-Israёl is, maar dat wil niet zeggen dat iedere Palestijnse Arabier tegen het plan is om een deel van het C-gebied en de Jordaanvallei officieel bij Israёl te voegen. Integendeel, een ruime meerderheid van de 120,000 Palestijnse Arabieren die in het C-gebied en de Jordaanvallei leven is vóór invoering van Israёlische soevereiniteit over deze gebieden.

  Dit werd bewezen door de Israёlische Midden-Oosten expert Tzvi Yechezkieli die vloeidend Arabisch spreekt en bekend staat om zijn onderzoeksjournalistiek. Yechezkieli besloot te gaan praten met Palestijnse Arabieren die ‘getroffen’ zouden worden door het Israёlische Amerikaanse plan en gebruikte een camera die verborgen was in een zonnebril. Het gaat hier om 120,000 Palestijnse Arabieren die in het C-gebied wonen en Yechezkieli ontdekte dat een grote meerderheid van hen onder Israёlisch bestuur willen blijven leven.

  Een Arabische leider in de Jordaanvallei zei zelfs dat wanneer er verkiezingen zouden worden gehouden waarbij de keuze zou zijn tussen PA leider Mahmoud Abbas en de Israёlische Premier Netanyahu dat dan “Bibi” (de bijnaam van de Israёllische Premier) zou winnen. Dit werd bevestigd door een dorpoudste in het Palestijnse dorp Hoessein die zei dat 100 procent van de inwoners daar geïnteresseerd is in een Israёlische identiteitsbewijs waarmee ze vrij zouden kunnen reizen door Israёl.

  Andere Palestijnse Arabieren vertelden Yechezkieli dat de PA hun leven had verwoest en dat zij er de voorkeur aan geven te leven onder de “laarzen van het Israёlische leger” en niet onder het corrupte regime van Abbas. “Wij willen geen staat, wij willen geld en een normaal leven”, zei één van hen. “De PA bestaat uit dieven die ons geld stalen,” voegde de man toe. Een andere Palestijnse Arabier die voor de PA werkt zei dat wanneer je geen ‘protectie’ hebt van iemand binnen de PA, je leven verandert in “mest”.

  “Abu Mazen (bijnaam van Abbas) riep ons op om de straat op te gaan tegen de deal van de eeuw (Trump’s vredesplan), maar niemand luisterde naar hem,” vertelde dezelfde man. “Onze mensen luisterden indertijd naar Arafat (de in 2004 overleden eerste PA-leider), maar nu weten we beter: de PA heeft het volk met (huid en haar) opgegeten, zij zijn dieven en verraders,” zei de PA-werknemer.

  Yechezkieli ging vervolgens praten met Palestijnse Arabieren in het kleine dorp Jaba, vlakbij de Elah vallei in Israёl en daar wilde iedereen openlijk voor de camera praten. Iedereen die de Israёlische journalist interviewde zei dat men onder het bestuur van Israёl zou willen blijven en dat men Abbas vreesde.

  Houding Palestijnse Autoriteit

  De Israёlische Arabische journalist Khaled Abu Toameh ging juist praten met Palestijnse leiders in het gebied dat nu door de PA wordt bestuurd en kwam terug met een beeld dat aantoont dat de PA met twee tongen spreekt wanneer het aankomt op een nieuwe Palestijnse opstand tegen Israёl.

  De ophitsing tegen het Trumpplan en Israёl wordt bewust opgevoerd en de PA heeft opdracht gegeven aan de Palestijnse inlichtingendiensten om duizenden documenten te verbergen ter voorbereiding op een nieuwe Intifada.

  Palestijnse leiders vertelden Toameh dat zij echter niet verwachten dat het volk bereid is om opnieuw een opstand tegen Israёl te beginnen. Toameh rapporteerde ook dat de PA officieel zegt dat men geen anarchie en wetteloosheid zal toestaan na de invoering van Israёlische soevereiniteit over delen van Judea, Samaria en de Jordaanvallei.

  Tegelijkertijd is er sprake van toenemende samenwerking tussen de PA en de gewapende terreurgroepen in het gebied. Toameh rapporteerde eerder dat er sprake is van een opleving in de samenwerking tussen de PA en de Tanzim- en Al-Aqsamilities die tot de Fatah-organisatie behoren waarvan Abbas ook het hoofd is.

  Over de auteur