Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Reeks mysterieuze ontploffingen treft Iran - is Israël verantwoordelijk? - Christenen voor Israël
 • Foto van de nucleaire basis bij Natanz. - Foto: Wikimedia Commons
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Reeks mysterieuze ontploffingen treft Iran – is Israël verantwoordelijk?

  Yochanan Visser - 6 juli 2020

  Eind mei werd Iran getroffen door een cyberaanval die door experts, waaronder Israëlische, werd toegeschreven aan de Joodse staat. De cyberaanval op de Shahid Rajaee-scheepvaartterminal in de havenstad Bandar Abbas, dicht bij de strategische smalle waterweg de Straat van Hormuz, verstoorde de geautomatiseerde afhandeling van containers in de haven, veroorzaakte files en maakte het lossen en laden van schepen voor enkele dagen onmogelijk.

  Israëlische en buitenlandse experts zeiden dat Israëls cybereenheid van de Israel Defense Forces (IDF) achter de aanval zaten, die als vergelding kwam voor een grotendeels mislukte Iraanse cyberaanval op de waterinfrastructuur van Israël. Die Iraanse aanval vond eind april plaats en als de aanval zou zijn gelukt, zou het chloor in het drinkwater van Israël niveaus hebben bereikt die honderden, zo niet duizenden Israëliërs had kunnen doden.

  Israëlische functionarissen zeiden destijds dat ze deze verachtelijke aanval zelfs niet van Iran verwachtten en het Israëlische veiligheidskabinet besloot later dat Israël een tegenaanval moest lanceren om het regime in Teheran duidelijk te maken dat het Israëlische leger over grotere cybercapaciteit beschikt dan Iran, alhoewel Israël er humanitaire normen op na houdt.

  “Iran zal niet worden toegestaan om kernwapens te ontwikkelen. Om dat doel te bereiken ondernemen wij acties die maar beter niet besproken kunnen worden.”

  Lotem Finkelstein, een expert op het gebied van cyberdefensie, zei destijds dat de cyberaanval op Bandar Abbas Israëls ‘waarschuwingsschot’ was aan het adres van Iran. Het lijkt erop dat Finkelstein gelijk had.

  Andere aanvallen

  Vorige week rapporteerde ik over een explosie op een geheime Iraanse basis in het Khojir-gebied ten oosten van Teheran, die een productiefaciliteit voor ballistische raketten vernietigde. Jonathan Schanzer, een voormalige Amerikaanse expert op het gebied van terrorismebestrijding, zeidat hij, op basis van de informatie die hij had verkregen, meende dat Israël ook achter die aanval zat, terwijl andere experts bevestigden dat het inderdaad een cyberaanval was.

  En daar bleef het niet bij. Vorige week vond in Iran een reeks gebeurtenissen plaats die duidelijk duidden op de aanwezigheid van krachten die het islamistische regime van opperste leider Ayatollah Ali Khamenei proberen te ondermijnen en de pogingen van Iran om kernwapens te verkrijgen, saboteren. Eerst vond er een brand en een mysterieuze explosie plaats in een medische faciliteit in Teheran. Hoewel dit het gevolg zou kunnen zijn van een werkongeluk, toonden video’s die op sociale media werden gepubliceerd een enorme oranje vuurkolom in de Sina Athar Medische Kliniek in Teheran.

  De brand werd gevolgd door een enorme explosie – mogelijk een exploderende gastank, maar het zou ook een explosie van een lokaal munitiedepot hebben kunnen zijn. Iran staat bekend om het misbruik van civiele voorzieningen om militaire uitrusting en munitie te verbergen. Bij de explosie kwamen 19 mensen om het leven en raakten tientallen anderen gewond. De lokale autoriteiten deden er alles aan om toeschouwers van de plaats van het incident te verdrijven, daarbij verwijzend naar infectierisico’s in verband met het coronavirus

  Uraniumcentrifuges

  Vrijdag vond er een nieuwe mysterieuze explosie plaats in de Natanz-fabriek voor uraniumproductie, waar Iran zijn nieuwste centrifuges bouwt die de verrijking van uranium kunnen versnellen. Deze kunnen de tijd verkorten die Iran nodig heeft om uit te breken naar een kernwapen.

  De Israëlische televisie meldde vrijdagavond dat de explosie een laboratorium vernietigde waar Iran werkte aan deze nieuwe centrifuges, die uranium tot 50 keer sneller kunnen verrijken dan de oudere centrifuges. Een deel van het ontwerp van die oudere centrifuges is gebaseerd op technologie die werd gestolen door een Pakistaanse ingenieur die vroeger in de nucleaire onderzoeksfaciliteit van Urenco in Nederland werkte.

  “Het waren centrifuges die onder de grond bij de Natanz-installatie moesten worden geïnstalleerd; ze waren bedoeld om de oude centrifuges te vervangen en veel sneller verrijkt uranium te kunnen produceren ‘, aldus militaire analist Alon Ben-David, die voor TV Kanaal 13 in Israël werkt.

  Drie Iraanse functionarissen vertelden Reuters later dat ze denken dat de explosie werd veroorzaakt door een nieuwe cyberaanval en twee van hen wezen Israël aan als de belangrijkste boosdoener, maar ze boden geen concreet bewijs.

  Een Koeweitse krant haalde een naamloze functionaris aan die zei dat hij kon bevestigen dat de explosie in Natanz werd veroorzaakt door een cyberaanval en beweerde dat het het nucleaire programma van Iran met ten minste twee maanden was vertraagd. Hetzelfde Koeweitse dagblad, Al-Jareeda, zei ook dat het informatie had dat de explosie in Khojir in feite werd veroorzaakt door een luchtbombardement dat werd uitgevoerd door Israëls nieuwe F-35-gevechtsvliegtuigen die lange afstanden kunnen afleggen zonder opgemerkt te worden door radar en luchtverdedigingssystemen. De Koeweitse krant heeft echter geen betrouwbare reputatie, omdat ze andere rapporten heeft gepubliceerd over vermeende Israëlische aanvallen die moeilijk te verifiëren waren.

  ‘Belangrijkere kwesties’

  Toen de Israëlische premier Binyamin Netanyahu werd gevraagd naar mogelijke Israëlische betrokkenheid bij de cyberaanval op de centrifuge-assemblagefabriek van Natanz, antwoordde hij: “Ik ga niet in op deze problemen.”

  Amos Yadlin, nu hoofd van de  Israëlische denktank Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies en voormalig hoofd van AMAN, de inlichtingenafdeling van de IDF, tweette dat hij nu begreep waarom Netanyahu had gezegd dat er “belangrijkere kwesties waren” die niet konden wachten tot de coronaviruscrisis in Israël onder controle was en waarom de Israëlische leider nog niet was begonnen met het toepassen van de Israëlische soevereiniteit in delen van Judea en Samaria en de Jordaanvallei.

  ‘Volgens buitenlandse bronnen lijkt het erop dat de premier zich deze week eerder op Iran heeft gericht dan op (zijn plan voor de Westelijke Jordaanoever) annexatie. Dit is het beleid dat ik de afgelopen weken heb aanbevolen. ” schreef Yadlin vrijdag op Twitter.

  Netanyahu was inderdaad vorige week druk bezig met de Iraanse kwestie toen hij een ontmoeting had met Brian Hook, de Amerikaanse gezant voor Iraanse aangelegenheden, die duidelijk maakte dat de militaire optie tegen het Iraanse kernwapenprogramma “op de tafel blijft”.

  Yadlin waarschuwde ook voor mogelijke Iraanse vergelding, en baseerde dit op wat Iraanse functionarissen na het incident in Natanz hadden gezegd. “Als Israël door officiële bronnen wordt beschuldigd (van deze aanvallen), betekent dit dat we operationeel voorbereid moeten zijn op de mogelijkheid van een Iraanse reactie (door een cyberaanval, raketlanceringen vanuit Syrië of een terreuraanslag (overzee)”, twitterde Yadlin.

  Een van de Iraanse functionarissen die in de explosie in Natanz een aanval van een ander land zag, was Gholamreza Jalali, hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst van Iran. Jalali vertelde de staatstelevisie van Iran: “als bewezen is dat ons land het doelwit was van een cyberaanval, zullen we reageren.”

  Nog meer incidenten

  De aanval op Natanz werd zaterdag gevolgd door een nieuwe explosie in een energiecentrale in de regio Az-Zarqan in de provincie Ahwaz in het westen van Iran. Deze explosie verstoorde de elektriciteitsvoorziening in een groot deel van de provincie en kan ook het gevolg zijn van een cyberaanval, hoewel de Israëlische plaatsvervangende premier Benny Gantz zondag zei dat niet elk incident in Iran verband houdt met de geheime oorlog van Israël tegen de Islamitische Republiek.

  Tenslotte, op zondagavond publiceerde The New York Times nieuwe gegevens over de explosie in Natanz. De krant meldde dat zowel een niet nader genoemde Iraanse overheidsfunctionaris als een eveneens anonieme Iranexpert hadden bevestigd dat Iran’s atoomprogramma met een aantal maanden was teruggezet door de schade in Natanz.

  Beide functionarissen zeiden ook dat er een bom was gebruikt die Natanz was binnengesmokkeld en dat Israël naar alle waarschijnlijkheid achter de sabotage zat. De nieuwe Israëlische Minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi was nog het duidelijkst over Israëls betrokkenheid bij de reeks explosies in Iran. Ashkenazi zei: “Iran zal niet worden toegestaan om kernwapens te ontwikkelen. Om dat doel te bereiken ondernemen wij acties die maar beter niet besproken kunnen worden.”

  Thema

  iran

  Over de auteur