Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Coronacrisis en politieke verdeeldheid - Christenen voor Israël
 • Ministers Benny Gantz en Benjamin Netanyahu tijdens een kabinetsvergadering in coronatijd. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Coronacrisis en politieke verdeeldheid

  Yochanan Visser - 3 juli 2020

  De coronacrisis in Israёl heeft een nieuw dieptepunt bereikt met 966 nieuwe geïnfecteerden over de laatste 24 uur het hoogste aantal op één dag sinds het begin van de epidemie begin maart. De snelle stijging in het aantal coronagevallen is voor het grootste deel te wijten aan het gedrag van het Israëlische publiek en de verwarrende politiek van de nieuwe noodregering van nationale eenheid die geen overeenstemming kan bereiken over de te treffen maatregelen.

  Nadat de regering in Jeruzalem langzaam maar zeker de beperkende maatregelen begon op te heffen begin mei en allerlei instituten en commerciёle centra opende na twee maanden van sluiting begon het publiek te handelen alsof er geen in potentie dodelijk virus meer aanwezig was in Israёl. Een groot deel van het publiek nam geen beschermende maatregelen meer en liet de gelaatsmaskers achterwege, terwijl men ook geen twee meter afstand hield van anderen. Op stranden en in parken waren massa’s mensen te zien die op geen enkele manier de nog steeds van kracht zijnde coronamaatregelen in acht namen.

  “Sinds de vorming van de noodregering van nationale eenheid zijn er een reeks incidenten geweest die aangeven dat het niet botert tussen Gantz en Netanyahu.”

  Ook in religieuze kringen begon men te handelen alsof alles achter de rug was en het gevolg was massale besmetting zoals bijvoorbeeld in een yeshiva (Thoraschool) in Bnei Barak waar alleen op donderdag al 60 gevallen van Corona werden geregistreerd. Het aantal doden ten gevolge van corona staat nu op 321 in Israёl en dat is relatief weinig in vergelijking met sommige andere vergelijkbare landen, maar de situatie begint nu snel uit de hand te lopen.

  Fiasco

  Het speciale coronakabinet – een groep ministers uit de regering die als taak hebben de coronacrisis het hoofd te bieden -, dat wordt voorgezeten door premier Benjamin Netanyahu, werd op donderdagavond in spoedzitting bijeen geroepen om nieuwe beperkende maatregelen te bespreken. De zitting eindigde echter tot overmaat van ramp in een fiasco toen Kachol Lavan leider en de huidige Minister van Defensie Benny Gantz eiste dat de behandeling van de Coronacrisis naar het Thuisfront van het Israёlische leger (de IDF-afdeling die belast is met de burgerbescherming) zou moeten worden overgeheveld van het Ministerie van Volksgezondheid dat nu wordt geleid door Yuli Edelstein, de voormalige voorzitter van de Knesset.

  Premier Netanyahu verliet daarop tijdelijk woedend de vergadering en beschuldigde Gantz later van het spelen van politieke spelletjes op een moment dat de Israëlische natie in grote problemen verkeert. Gantz maakte zich ook schuldig aan het schenden van het geheimhoudingsprotocol door naar de pers een bericht te sturen over het incident en zijn eis tijdens de vergadering, iets dat absoluut verboden is.

  Nadat Netanyahu was teruggekeerd naar de vergadering dreigde hij Gantz met nieuwe verkiezingen indien Kachol Lavan doorgaat met dit gedrag. De partij van Gantz en de voormalige stafchef van het de IDF Gabi Ashkenazi, die nu Minister van Buitenlandse Zaken is, staat op zwaar verlies in de laatste politieke peilingen, terwijl Likoed een winst van ongeveer vier zetels zou boeken en met 40 zetels de grootste partij zou blijven.

  Sinds de vorming van de noodregering van nationale eenheid zijn er een reeks incidenten geweest die aangeven dat het niet botert tussen Gantz en Netanyahu en hetzelfde geldt voor de verhoudingen tussen Likoed, de partij van Netanyahu en Kachol Lavan. Kachol Lavanministers uiten voortdurend kritiek op de coalitiepartners van Likoed en op Netanyahu in het bijzonder.

  Maatregelen

  De regering heeft nu opnieuw wijken en steden, waar een sterke stijging van coronagevallen werd geregistreerd, afgesloten van de rest van Israёl en overweegt het aantal personen dat in restaurants mag zijn te beperken tot maximaal 50. Onder de steden waar de laatste week een sterke stijging van het aantal coronagevallen werd geregistreerd, zijn Jeruzalem, de havenstad Ashdod, Lod, Bat Yam nabij Tel Aviv en verder de steden Bnei Brak, waar de bevolking ultra-orthodox is, Dimona, Arad in de Negevwoestijn en Modi’in Illit, ook een ultra-orthodoxe stad.

  Defensieminister Benny Gantz heeft nu 500 IDF-reservisten opgeroepen die ervaring hebben met het werk van het Thuisfront en zij moeten de zogenaamde coronahotels, die opnieuw zullen worden geopend, gaan bemannen. Gantz wil ook dat de IDF meer gaat doen voor de Arabieren die leven in de Palestijnse Autoriteit, maar Israёl doet al meer voor deze Arabieren dan de regering in Ramallah opbrengt.

  Minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein zei tijdens de vergadering van het coronacabinet dat hij zich vreselijk stoorde aan het gedrag van de Kachol Lavanministers, maar bood aan om intensiever te gaan samenwerken met het IDF thuisfront. De Likoedminister zei dat de soldaten van de IDF “partners” waren in de strijd tegen corona, maar dat de verantwoordelijkheid voor de hele operatie onder zijn leiding zou blijven. Later op donderdagavond gaf Netanyahu een persconferentie waarin hij het Israёlische publiek opriep om zich strikt aan de beschermende maatregelen te gaan houden om zo samen de crisis onder controle te krijgen.

  Economische steun

  De premier kondigde ook opnieuw een pakket maatregelen aan om kleine bedrijven te helpen om te overleven. Eerder had de regering een pakket financiёle hulp aangeboden aan de luchtvaartmaatschappij EL Al die op donderdag alle nog bestaande vluchten annuleerde. El Al dreigt binnenkort failliet te gaan door de coronacrisis.

  Tijdens de persconferentie zei Netanyahu dat hij dag en nacht druk bezig is om de Israёlische economie voor ondergang te behoeden en om het gezondheidssysteem te steunen. Israёl heeft een tekort aan artsen en verplegend personeel en deze teams dreigen te bezwijken onder de al maanden bestaande hoge werkdruk. De regering heeft daarom gepensioneerde artsen en verplegend personeel opgeroepen om tijdelijk terug te keren naar de werkvloer en hetzelfde geldt voor medische onderzoekers.

  Nieuwe test

  Het enige positieve nieuws dat uit Israёl kwam over corona deze week is een nieuwe uitvinding van een Israëlische start-up die mensen in staat stelt om binnen een minuut vast te stellen of men positief test voor het virus. Het bedrijf Nanocent ontwikkelde een soort blaastest waarbij mensen een plastic pijpje in hun neus plaatsen en via dit pijpje blaast men lucht in een bevestigde plastic zakje waarin sensors zijn geplaatst.

  Deze sensors kunnen het virus ‘ruiken’ en de resultaten van de test gaan naar een app die gedownload kan worden op smartphones. Binnen een minuut kan men dan weten of men besmet is met het virus. De uitvinding wordt al in diverse ziekenhuizen in Israёl uitgeprobeerd. Wanneer het product op de markt komt, zijn regeringen beter in staat om snel vast te stellen waar het virus circuleert en om vervolgens passende maatregelen te nemen.

  Thema

  coronavirus

  Over de auteur