Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
De liefdadigheid van waarheid - Christenen voor Israël
 • Yehuda Meshi Zahav, hoofd van ZAKA overziet de plaats waar een terreuraanslag op een bus is gepleegd. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De liefdadigheid van waarheid

  Kay Wilson - 13 juli 2020

  Toeristen die Israël bezoeken worden vaak getroffen door de manier waarop Joodse mensen ruziemaken. Maar wat de meeste bezoekers niet inzien, is hoe dit zogenaamde ruziën geen strijd is omwille van de strijd, maar dat het ruziën meer een mogelijkheid is om een mede Jood te behoeden voor bedrog. Het komt van de Bijbelse vermaning in Jesaja, “Kom nu, laten wij samen een rechtszaak voeren, zegt de Heere”. Het is de plicht van elke Jood om door rede de waarheid te bewijzen.

  Charedische Joden, ook wel bekend als ultraorthodoxen, vormen een gemeenschap die precies dat doet. Ze proberen te bewijzen dat de staat Israël onwettig is omdat deze door ‘seculier zionisme’ tot stand is gekomen. In hun ogen is het zionisme (de terugkeer van de Joden naar het beloofde land) niet een seculiere, maar een heilige aangelegenheid. Het ware zionisme wordt door de toekomstige Messias veroorzaakt. Het zionisme is Bijbels en wonderbaarlijk. Het zionisme kan niet worden gecreëerd door de manoeuvres van mensen zoals de Joodse atheïst Herzl, de grondlegger van het politieke en moderne zionisme.

  Yehuda Meshi Zahav werd in zo’n Haredi familie geboren. Zijn ouders, elfde generatie Jeruzalemieten, voedden hun kinderen op in de wijk Mea Shearim. Zoals alle Oost-Europese Joodse jongens van de Haredi-gemeenschap, wijdde ook Yehuda zichzelf geheel aan het bestuderen van de religieuze Joodse wet. Net als zijn klasgenoten zwoer ook hij dat hij de waarheid van God zou naleven en Zijn wil zou doen door nooit in de ‘seculier zionistische’ IDF te dienen.

  “De Arabische vijand maakte geen onderscheid tussen orthodoxe en zionistische Joden, dus waarom zou hij dat zelf wel doen?”

  Wanneer hij niet studeerde, organiseerde Yehuda verhitte demonstraties die hartstochtelijk tegen de legitimiteit van de seculiere staat protesteerden. Passies liepen hoog op. Hij stak autobanden en bushokjes in brand en kwam vaak in de problemen met het leger en de politie. Op een dag werd hij zelfs gearresteerd omdat hij graffiti op het graf van Theodor Herzl had gespoten.

  Dingen veranderden toen hij dertig was, met de eerste massale zelfmoordterreuraanval in Israël. In Juli 1989 vocht een terrorist in een bus die naar Jeruzalem ging met de chauffeur, waarbij hij een ruk aan het stuur gaf waardoor de bus de controle verloor en in een diep ravijn aan de kant van de weg stortte.

  Toen hij de sirenes en helikopters hoorde, rende Yehuda met zijn vrienden naar de plaats van het ongeval. Het was een bloedbad. Verbijsterd liep hij tussen de doden. Hoewel een paar mensen nog leefden, was hij hulpeloos. Hij had geen idee hoe hij kon helpen of eerste hulp kon bieden.

  Geschokt door wat hij had gezien, werd het hem plotseling duidelijk dat de Arabische vijand geen onderscheid maakte tussen orthodoxe en zionistische Joden, dus waarom zou hij dat zelf wel doen? Hoewel zionisten anders waren dan hij, waren ze nog steeds Joden.

  Het was een wake-up call. Yehuda begreep dat het interne conflict tussen orthodoxe en seculiere zionisten zinloos was. Joden moesten stoppen met ruziemaken over de kleine dingen en zich verenigen tegen degenen die hen wilden vermoorden. Yehuda nam een aantal verbazingwekkende beslissingen, waaronder later zijn twee zonen naar het Israëlische leger sturen.

  Ook richtte hij ZAKA op. ZAKA is een Hebreeuwse afkorting voor ‘Identificatie van Slachtoffers van Rampen’. De leden van dit vrijwillige reactieteam komen uit de ultra-orthodoxe gemeenschap. Ze staan Israëlische ambulancemedewerkers te hulp bij de identificatie van slachtoffers van terrorisme, verkeersongevallen en andere rampen. Yehuda heeft zelfs de lichaamsdelen van zelfmoordterroristen verzameld om aan hun families terug te geven.

  Hij noemt zijn werkt het liefst Chesed shel Emet – ‘Liefdadigheid van de waarheid’. In het Jodendom worden vriendelijke daden ten behoeve van de overledene beschouwd als waar altruïsme omdat de doden de vriendelijkheid niet terug kunnen geven.

  Yehuda is nog steeds een orthodoxe Jood. Tijdens de verschrikkelijke tijd van busbommen en steekpartijen verscheen hij vaak op de Israëlische televisie en droeg hij zijn zwarte keppel en peijes – pijpenkrullen – een kenmerk van de mannen uit zijn gemeenschap.

  Op de Herdenkingsberg van Jeruzalem, op slechts enkele meters afstand van de plek waar hij in zijn jeugd het graf van Herzl met graffiti had bespoten, stak Yehuda op Onafhankelijkheidsdag een fakkel aan voor zijn bijdrage aan zijn land. En dan te bedenken dat hij dertig jaar eerder nog autobanden en bushokjes in brand stak.

  Over de auteur