Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Drie weken van rouw - Christenen voor Israël
 • Het beleg en de verwoesting van Jeruzalem. - David Roberts (1850)
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Drie weken van rouw

  20 juli 2020

  In het Engels is er een gezegde waarmee veel Joodse feestdagen worden samengevat. They tried to kill us, they failed, let’s eat! (Ze probeerden ons te vermoorden, daar slaagden ze niet in. Laten we nu eten!). Dit gezegde is niet van toepassing op de huidige drie weken waarin wij nu in zitten …

  Achthonderddertig jaar lang stond er een gebouw op een heuveltop in Jeruzalem dat diende als het contactpunt tussen hemel en aarde; de ‘woonplaats’ van G-d zelf op deze aarde. Dit bouwwerk stond zo centraal in de relatie tussen de mens en G-d dat bijna tweederde van de mitswot (G-d’s geboden in de Thora) afhankelijk zijn van het bestaan ervan. De vernietiging van dit gebouw zien wij als de grootste tragedie in de Joodse geschiedenis en de heropbouw hiervan zal de ultieme verlossing markeren: het herstel van eenheid in de wereld en tussen G-d en Zijn schepping. Anderhalve week geleden, op de 17e van de Joodse maand Tamoez (dit jaar op 8-9 juli) begonnen de drie weken van rouw die optellen tot de dag waarop de Heilige Tempel in Jeruzalem is verwoest door de Romeinse generaal Titus in het jaar 70 van de gewone jaartelling (gj). Maar wat houdt dit precies in?

  17e Tamoez

  De 17e dag van de maand Tamoez is de eerste van de vier vastendagen dat genoemd wordt door de profeet Zacharia (8:18-19). De Talmoed zegt dat na de toekomstige verlossing van Israël en de heropbouw van de Tempel deze vier vastendagen zullen veranderen tot dagen van blijdschap, zoals de profeet zegt: “Tamoez zal een dag worden van ‘vreugde voor het huis van Juda’”. Helaas heeft de vervulling van deze profetie nog niet plaatsgevonden want het is namelijk nog steeds een rouwdag voor meerdere tragedies.

  1. De Talmoed (B.T Taanit) vertelt ons vijf gebeurtenissen die deze dag markeren.
  2. Nadat het volk Israel had gezondigd met het gouden kalf brak Mozes de stenen tafelen. Dit was op 17 Tamoez.
   Tijdens Nebudchadnezar’s drie-jarige belegering op Jeruzalem (in 586 vgj) werden de dagelijkse offers stop gezet. Het werd pas weer hersteld nadat de tweede Tempel was gebouwd.
  3. Het ‘Heilige der Heilgen’ werd ontheiligd met een afgodsbeeld.
  4. De Romeinen braken door de muren van Jeruzalem in het jaar 70 ‘Toeval’ wil dat op deze dag tijdens de eerste kruistocht (1099) de kruisvaarders ook door de muren van Jeruzalem braken en een bloedbad aanrichtten onder de Joodse gemeenschap van middeleeuws-Jeruzalem.
  5. Op deze dag verbrande de Romeinse generaal Apostamos een Thorarol in het openbaar; wat een voorbeeld zette voor de verbrandingen van Joodse boeken door de eeuwen heen na hem. Deze Thorarol was geschreven door de profeet Ezra zelf, en was de meest gezaghebbende die wij hadden.

  Met 17 Tamoez beginnen daarom de ‘drie weken van rouw’. Deze weken staan bekend als een periode van lijden en tragedies. Daarom hebben wij in deze tijd allerlei rouwgebruiken. Zo luisteren wij niet naar muziek, worden er geen bruiloften gehouden, scheren en knippen wij ons haar niet. De laatste negen dagen, vanaf het begin van de maand Av, zijn strenger en baden of douchen wij zelfs niet, eten wij geen vlees en drinken we ook geen wijn. De laatste van deze negen dagen staat bekend als <em>Tisja beAv</em> (‘9e van de maand Av’) en is de strengste van alle.

  “De Heere, de van de legermachten, zal op die dag oproepen tot wenen en tot rouw, tot kaalscheren en tot het omdoen van een rouwgewaad.”Jesaja 22:12

  Tisja beAv

  De profeet Jesaja (22:12) noemt deze dag “een dag van wenen en rouw”.

  1. Op de 8e dag van de maand Av in het jaar 1313vgj kwamen de verkenners terug uit het land Kanaan en beweerden zij dat het niet te veroveren was. Hierdoor verloor het volk hun vertrouwen in G-d . Die avond -de 9e Av- huilden en klaagden zij tot G-d. Waarop G-d zei: “is dit waarom jullie huilen? Ik zal jullie een echte reden geven om te rouwen op deze dag!”
  2. Zowel de eerste (in 423 voor de gewone jaartelling) als de tweede Tempel (70 gj) werden vernietigd op deze dag.
  3. Bar Kochba was een Joodse leider die een – aanvankelijk succesvolle – opstand leidde tegen Rome. De opstand werd na drie jaar uiteindelijk ingesloten met grote verliezen aan beide kanten. 100,000 Joodse rebellen werden gruwelijk vermoord tijdens de aanval op Beitar op de 9e Av (8 Juli) van het jaar (133 gj) In zijn eindoverwinningsverslag liet generaal Julius Severus de gebruikelijke sluiting ‘Ik en het leger doen het goed’ weg, wat aangeeft hoe zwaar de Romeinse verliezen waren geweest. De Romeinen verboden het om de Joodse lichamen te begraven en bevalen om ze rond de ruines van Beitar op te stapelen. De bergen met lijken bleven daar voor een paar jaar totdat het verbod uiteindelijk werd opgeheven.
  4. Een jaar later ploegde de Romeinse commandant Turnus Rufus (of Terentius Rufus volgens Josefus) Jeruzalem en de tempelberg om.

  Tijdens ‘de drie weken’ rouwen we om het grote verlies van G-d’s ‘huis’ en hebben wij zeven verschillende rouwperioden:

  1. 17 Tammoez (vastendag)
  2. Vanaf 17e tot aan de laatste dag van de maand Tamoez:
  3. Van de eerste dag van de maand Av tot de 7e van Av.
  4. De week waarin Tisja beAv valt
  5. De 8e van Av
  6. Tisja beAv – De 9e van Av (vastendag)
  7. De 10e Av tot aan de middag – omdat de Tempel brande tot aan deze tijd.


  Een aantal andere merkwaardige gebeurtenissen die plaatsvonden op deze dag waren:

  • In 1290 werden de Joden van Engeland verbannen.
  • De Inquisitie: de 9e van de maand Av van het jaar 1492 was de deadline waarop Joden het Spaanse koninkrijk moesten verlaten.
  • Historici leggen uit dat de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust eigenlijk de langgerekte afsluiting was van de Eerste Wereldoorlog die begon in 1914 toen Duitsland de oorlog aan Rusland verklaarde op de 9e van de maand Av.

  Aan deze drie weken zien wij dus keer op keer een nieuwe bevestiging dat wat er ook gebeurt, niet zomaar is; gebeurtenissen – zelfs vreselijke – maken deel uit van een G-ddelijk plan en hebben een diepere betekenis. Wij geloven dat alles een rationeel doel heeft, ook al begrijpen we het niet. Zo legt de Talmoed bijvoorbeeld uit dat G-d zijn “woede richtte op stenen en hout” in plaats van op het Joodse volk. Als G-d het wel op ons had uitgestort zouden wij niet langer als volk hebben bestaan. Rabbijn Mosje Schreiber (1762-1839) zei dat in zekere zin er dus een aspect van vreugde is op Tisja beAv, omdat het de dag is dat G-d ons leven heeft gespaard door de Tempel te vernietigen.

  Mogen wij snel de vervulling van de profetie zien:

  “Ik zal hun rouw in vreugde veranderen en hen troosten en hen verblijden van hun verdriet” Jeremia 31:12

  Over de auteur