Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Hoe de Mossad Israëls vijanden bezighoudt - Christenen voor Israël
 • Premier Netanyahu tijdens zijn presentatie van Irans geheime nucleaire archiefstukken. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Hoe de Mossad Israëls vijanden bezighoudt

  Yochanan Visser - 14 juli 2020

  Israёl’s ongekende mogelijkheden om inlichtingen te vergaren zijn bekend en zijn het belangrijkste instrument geworden in de geheime oorlog tegen Iran en zijn handlangers in het Midden-Oosten. De aanhoudende golf van mysterieuze explosies in nucleair gerelateerde Iraanse locaties en andere militaire en civiele faciliteiten zoals electriciteitscentrales in Iran over de afgelopen maand was hoogstwaarschijnlijk het werk van het Israëlische leger en de Israëlische geheime dienst Mossad.

  De Mossad heeft een uitgebreid netwerk van spionnen in Iran, zoals werd bewezen door de gewaagde actie in het geheime nucleaire archief van Iran in Teheran begin 2018, die leidde tot de Amerikaanse terugtrekking uit de nucleaire deal van 2015 tussen Iran en zes wereldmachten (JCPOA). De recente explosie in de uraniumverrijkingsinstallatie in Natanz, waarbij een montagehal voor nieuwe typen IR-centrifuges bijna volledig werd vernietigd, was waarschijnlijk ook het werk van de Mossad en haar plaatselijke medewerkers.

  De aanval op Natanz heeft het kernwapenprogramma van Iran met ten minste drie maanden vertraagd, zo werd door de Iraniërs toegegeven. Die explosie werd het afgelopen weekend gevolgd door een nieuwe mysterieuze explosie in een faciliteit van de Islamitische Revolutionaire Garde in de buurt van Teheran, in de vroege uren van vrijdagochtend. “Er zijn (daar) twee ondergrondse faciliteiten, een locatie die wordt geassocieerd met onderzoek naar chemische wapens en een militaire basis”, vertelde een Amerikaanse expert op het gebied van wapens en Iran aan The New York Times over de locatie van de explosie.

  “Een routinecontrole door Syrische veiligheidsdiensten leidde tot de ontdekking van een aantal vreemd uitziende apparaten”

  De Iraniërs vertelden de door de staat gecontroleerde media echter onmiddellijk dat er geen explosie had plaatsgevonden of dat de explosie had plaatsgevonden in een fabriek die gasflessen produceert. De burgemeester van Garmdareh, een stad in de buurt van de basis, werd door Iraanse media geciteerd. Hij zei dat er een “explosie in een fabriek voor de productie van gasflessen” had plaatsgevonden, maar Iraanse onafhankelijke mediakanalen ontdekten dat deze burgemeester een jaar geleden al was overleden en dit had gezegd over een gebeurtenis die al plaatsvond vóór zijn dood.

  Iran lijkt geen idee te hebben wie zijn militaire en nucleaire faciliteiten aanvalt of hoe deze aanvallen werden uitgevoerd, maar het regime beschuldigt Israël van de mysterieuze explosies. Er zijn geen arrestaties verricht en precieze informatie over de omvang van de door de sabotage veroorzaakte schade is afkomstig van buitenlandse deskundigen die zich vaak baseren op satellietbeelden die na de gebeurtenis werden vrijgegeven. In het geval van de Natanz-explosie onthulden deze beelden dat tweederde van de fabriek waar Iran werkte aan haar nieuwe verrijkingscentrifuges was vernietigd door een krachtige explosie.

  Spionageapparatuur

  De Mossad moet een groot netwerk van lokale spionnen in Iran hebben, zoals gezegd. Teheran, een nieuwe, populaire tv-serie op de Israëlische TV zender KAN 11 suggereert dat individuele Israëlische agenten het land binnenkomen en vervolgens alleen een missie uitvoeren. Dit is absoluut niet het geval, vertelde Sima Shine, het voormalige hoofd van de onderzoek- en evaluatieafdeling van de Mossad tijdens een virtuele persconferentie die werd bijgewoond door ondergetekende.

  Arabische media onthulden vorige week verder hoe de Mossad ook het Syrische regime van dictator Bashar al-Assad infiltreerde, zelfs al voor de dood van zijn vader Hafez. De Syrische Engelstalige site zamanalwsl.net onthulde hoe de Israëli’s vanaf ten minste 1995 spionageapparatuur plaatsten in de kantoren van hooggeplaatste Syrische militaire functionarissen en gesprekken met anderen in het Syrische regime afluisterden. “Mossad-operaties waren in staat om prominente delen van het regime te infiltreren, waaronder het ministerie van defensie en belangrijke militaire eenheden en veiligheidssystemen, die door Bashar al-Assad werden verborgen uit angst voor schandaal”, onthulde de nieuwssite.

  De nieuwssite baseerde zijn rapport op een naamloze Syrische bron die jarenlang in afdeling 211 van Assad’s Militaire Inlichtingendienst werkte en zei dat zijn afdeling vele Israëlische spionageapparaten in kantoren van Syrische officieren had ontdekt. De Mossad infiltreerde in het Syrische ministerie van Defensie, waar het ook spionageapparaten plaatste die cruciale informatie via satellieten naar Israël stuurden. Een routinecontrole door Syrische veiligheidsdiensten leidde tot de ontdekking van een aantal vreemd uitziende apparaten die door de Mossad werden gebruikt om de communicatie tussen twee Syrische luchthavens te onderscheppen. Het apparaat stuurde al meer dan twee en een half jaar informatie naar Israёl.

  Hetzelfde gebeurde in 2008, toen tijdens een andere routine-inspectie een spionageapparaat werd ontdekt dat tijdens de bouw van het gebouw in het plafond van het kantoor van de commandant van de 155e Brigade van het Syrische leger in Al-Qutayfa was geplaatst. Tijdens een andere routine-inspectie “ontdekte een technisch inspectieteam een signaal in een van de schoorstenen in het kantoor van de commandant van het 1e korps, nu minister van Defensie, generaal-majoor Ali Ayoub. Het team klom in de schoorsteen en vond een opname- en transmissieapparaat in de wand, “meldde Zaman al Wasl. Het apparaat zond al meer dan drie jaar informatie over het eerste korps van het Syrische leger naar het hoofdkantoor van de Mossad in Tel Aviv.

  In 2013 ontdekte een Syrische visser verder een geavanceerde camera met hoge resolutie tussen rotsen voor de kust van een eiland in de buurt van de havenstad Tartus in Syrië. De camera werd gebruikt om de nabijgelegen basis met raketten te bespioneren en om beelden naar een Israëlische satelliet te sturen. De Syrische bron die deze informatie openbaarde, zei dat er tot 2011 22 spionageapparaten werden ontdekt en schatte in dat Israël, en misschien ook andere landen, dit aantal sinds het begin van de Syrische oorlog hebben verdubbeld.

  Infiltratie bij Hamas

  De onthullingen door Zalman al Wasl werden gepubliceerd voorafgaand aan een rapport over een niet nader genoemde Israëlische inlichtingendienst die de gelederen van de militaire arm van Hamas, de Izz ad-Din al Qassam Brigades, had geїnfiltreerd. Een ervaren commandant van de in Gaza gevestigde terreurgroep die de leiding had over Hamas’ duikerseenheid slaagde erin Gaza via de Middellandse Zee te ontvluchten. De Hamascommandant nam een laptop, bewakingsapparatuur, “geheime gevaarlijke documenten” en contant geld mee waarna hij volgens Palestijnse media werd opgepikt door een Israëlisch oorlogsschip.

  Het was de tweede keer in de afgelopen maanden dat Hamas moest toegeven dat een hoge commandant was betrapt op spionage voor Israël. De eerste commandant met de bijnaam ‘Mahmoud’ had de leiding over de telecommunicatienetwerken in Gaza en werd door Hamas gearresteerd.

  Deze”collaborateurs”, zoals Hamas ze noemt, wordt de doodstraf opgelegd wanneer ze worden gepakt door de soennitische terreurorganisatie. Het ronselen van collaborateurs in de Hamastop is een vrij nieuwe Israёlische tactiek die waarschijnlijk te maken heeft met de onderlinge spanningen in de top van de terreurgroep over de toenemende Iraanse invloed over Gaza.

  In oktober 2019 onthulde Mossad directeur Yossi Cohen dat de spionagedienst ook verantwoordelijk was voor het liquideren van Hamasleden die in het buitenland verbleven.

  Over de auteur