Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
'Ik heb zoveel hulp ervaren' - Christenen voor Israël
 • - Foto's: CvI
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • kom in actie

  ‘Ik heb zoveel hulp ervaren’

  10 juli 2020

  Ik draaide het nummer van Tatjana in Oekraïne vanuit mijn thuiskantoortje in Magdeburg. “Zei je Magdeburg?” vraagt ze. “Dat is mijn stad! Daar bracht ik mijn jeugd door. Mijn vader was daar gestationeerd.” Tatyana is stucadoor van beroep, maar ze heeft lange tijd geen werk kunnen vinden in haar specialiteit. Vorig jaar vertrokken haar dochter en familie naar Israël.

  De familie van Tatjana, zoals zovelen, heeft verschrikkelijk geleden onder de Duitse bezetting. “Mijn moeder heeft de hele oorlog meegemaakt – de constante angst, de vernedering … Ze woonden destijds in een dorp in de buurt van Vinnitsa. Zij hadden geen kans om met meerdere kleine kinderen te evacueren.

  Tatjana

  “De vader van mijn moeder werd naar het front gestuurd. Hij kwam nooit meer terug. Op een dag vielen de nazi’s het huis binnen op zoek naar verzetsstrijders. Oma heeft niks gezegd.” De moeder van Tatjana, toen vijf jaar oud, heeft gezien dat haar moeder op brute wijze werd geslagen en dat haar jonge broers werden vermoord.

  “Later ging mijn moeder studeren. Ze had een mooie stem en ze werd een succesvol choreograaf”, vertelt Tatyana. “Maar voor Joden in de Sovjet-Unie was het moeilijk om een goede baan te vinden.” Zelfs toen Tatjana naar school ging, een generatie later, was verbaal antisemitisme niet ongebruikelijk. “Ik werd vaak ‘Zhyd’ genoemd, wat zoiets betekent als ‘vuile Jood'”, zei Tatyana.

  Leukemie

  Ik vroeg haar hoe lang ze had nagedacht over het idee om naar Israël te gaan, en waarom ze juist nu zou willen gaan. “Onze familie sprak in de Sovjettijd niet over Israël; dat was een taboe. Maar om de een of andere reden heb ik altijd het verlangen gehad om mijn historische thuisland te zien. Mijn volk heeft zoveel geleden, zelfs tijdens de Sovjettijd. Een paar weken geleden werd bij mij leukemie vastgesteld. Ik wist niet wat ik moest doen. Ik weet alleen dat ik een behandeling nodig heb die ik hier niet kan krijgen.”

  Onze busjes en chauffeurs brengen Tatyana naar het vliegveld tesamen met vele andere families die voorgoed zouden vertrekken.
  “Ik kreeg een droom waarin God tegen mij zei dat als ik naar Israël ga, ik zal leven. Mijn beslissing was toen snel gemaakt. Ik heb daarna zoveel hulp ervaren”, vertelt Tatjana in tranen. Er kwam ook hulp van de Israëlische ambassade, die haar visum versneld heeft verwerkt.

  “Ik kijk uit naar mijn dochter en mijn kleinkinderen in Haifa. Als God mijn leven herstelt, zal ik het opdragen aan mijn kleinkinderen.”

  In meerdere busjes van Christenen voor Israël vertrokken Tatjana en een aantal andere Joden naar het vliegveld voor een vlucht naar hun thuisland.

  Vertrek

  Vlak voor vertrek was het alsof de bloedrode zee van de vreselijke Joodse geschiedenis in Oekraïne zich wonderlijk voor Tatjana spleet toen ze samen met andere Joodse immigranten op het vliegtuig stapte en twee millennia diaspora achterliet voor haar oude thuisland – Israël.

  Over enkele dagen vertrekt er weer een vlucht vanuit Kiev met Joden die terugkeren naar Israël. Namens Tatjana bedankt aan alle medewerkers van Christenen voor Israël, zonder jullie steun en praktische hulp was het ons nooit gelukt!

  Steun Breng de Joden Thuis. Voor 135 euro kunnen we één Jood helpen om alle voorbereidingen te treffen om naar Israël te emigreren. Maar elk bedrag is welkom.

  Over de auteur