Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Israël hard getroffen door tweede coronagolf - Christenen voor Israël
 • Israëli's met mondkapjes tegen het coronavirus in Jeruzalem. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël hard getroffen door tweede coronagolf

  Yochanan Visser - 13 juli 2020

  Vorige week donderdag sprak de Israёlische premier Benjamin Netanyahu opnieuw tot het volk van Israёl en begon voordat hij een nieuw economisch noodplan onthulde dat vooral kleine bedrijven van de ondergang moet gaan redden, over de situatie met de tweede golf coronapatiёnten. Dit gebeurde nadat het Israёlische Ministerie voor Volksgezondheid bekendmaakte dat in de 24 uur daarvoor 1.322 Israёlis besmet waren geraakt met het coronavirus.

  Dat was een recordaantal sinds de uitbraak van de corona-epidemie in Israёl en dat op zich had alles te maken met het nonchalante gedrag van veel Israёlis nadat de regering in Jeruzalem eind mei langzaam maar zeker de economie openstelde na maanden van sluiting. Netanyahu nam verantwoordelijkheid voor de sterke stijging in het aantal besmettingen en zei dat de regering de economie te vroeg had opengesteld. Dat gebeurde onder druk van belangengroeperingen die kritiek uitten op het feit dat de regering een bijna algehele sluiting van de economie had afgedwongen en vluchten vanuit het buitenland vrijwel stopzette.

  In totaal zijn sinds begin maart 34,825 Israёlis besmet geraakt met het coronavirus en 16,025 van hen zijn nog steeds geїnfecteerd terwijl de rest hersteld is van het virus. Het zou kunnen dat de sterke toename in het aantal besmettingen ook te maken heeft met de toename van het aantal mensen dat wordt getest. Lange tijd lag dit aantal onder de 10,000 per dag maar nu worden er bijna 30,000 Israёlis per dag getest.

  De regering in Jeruzalem hanteert nu een politiek van gedeeltelijke afsluiting van steden en wijken waar over de laatste week veel gevallen van corona werden geconstateerd. Er wordt een PR-campagne gevoerd om mensen te overtuigen om zich aan de drie hoofdvoorschriften te houden: twee meter onderlinge afstand; het dragen van een gelaatsmasker buiten de auto of huis; en het wassen en desinfecteren van de handen na ieder contact met materialen die mogelijk het virus kunnen overdragen.

  Het afsluiten van vooral ultra-orthodoxe wijken en steden heeft tot nieuwe kritiek geleid omdat deze mensen vaak in grote families leven in kleine appartementen en zo elkaar kunnen besmetten. Meer dan 67 procent van de nieuwe coronagevallen in Israel heeft het virus inderdaad thuis opgelopen via contact met familieleden.

  Risicoland

  Israёl is nu zijn positie als één van de landen die het best scoorden tijdens de coronapandemie kwijtgeraakt, ondanks het feit dat het dodental relatief laag blijft, namelijk 348 op donderdagavond. Met name Europese landen hebben Israёl nu toegevoegd aan de lijst van hoog-risico landen met Duitsland voorop. Israёlis mogen in principe niet naar Duitsland vliegen en degenen die speciale toestemming krijgen om het land binnen te komen (bijvoorbeeld voor medische behandeling) moeten verplicht twee weken in quarantaine verblijven.

  Groot-Britaniё bijvoorbeeld gebruikt het voorbeeld van de huidige toestand in Israёl om zijn burgers te waarschuwen voor een te lakse houding en een te snelle terugkeer naar een toestand die bestond voor de coronapandemie begon.

  Meer dan één miljoen Israёlis zijn werkloos nu, een toename van 830,000 in vergelijking tot de toestand van vóór de coronacrisis, toen 170.000 (3,5 procent) van de totale werkende bevolking een werkloosheiduitkering kreeg. Veel nieuwe werklozen zullen niet kunnen terugkeren naar hun voormalige werkgevers vanwege het feit dat veel bedrijven failliet zijn gegaan of hun activiteiten hebben moeten inkrimpen. Het nieuwe economische hulppakket van meer dan 20 miljard euro dat de regering op donderdag aankondigde zal deze situatie niet kunnen veranderen omdat de hele economische situatie is veranderd.

  Experts zeggen nu dat de regering in Jeruzalem educatieprogramma’s moet opzetten die werkloze Israёlis in korte tijd nieuwe vaardigheden en kennis van vooral Engels moeten onderwijzen om zo nieuwe bedrijven te kunnen openen.

  Toeristenindustrie hardst getroffen

  De industrie die het hardst is geraakt is de toeristenindustrie die volledig instortte toen buitenlandse vluchten werden stopgezet. Er zijn bijvoorbeeld al touringcarbedrijven die vorig jaar investeerden in nieuwe autobussen vanwege de sterke toename in toerisme vanuit het buitenland, maar die nu failliet zijn gegaan omdat ze de leningen voor de aanschaf van nieuwe touringcars niet meer konden afbetalen.

  De hotelindustrie leed onder dezelfde problemen, maar herstelt zich nu langzaam omdat Israёlis niet op vakantie kunnen gaan naar het buitenland. Israёli’s worden nu aangemoedigd om een hotel of vakantiehuis te boeken in eigen land en deze campagne begint zijn vruchten af te werpen, ook omdat de scholen nu weer gesloten zijn.

  Een klein deel van de hotels zal opnieuw gaan worden gebruikt voor het afzonderen van mensen met het coronavirus of voor degenen die in contact zijn gekomen met iemand die besmet was met het virus.

  Doordrongen van de ernst van de situatie

  De komende weken zijn cruciaal voor het ombuigen van de zorgwekkende negatieve spiraal en de Israёlische bevolking is zich nu bewust van de urgentie betreffende de beschermende maatregelen en de ernst van de crisis.

  Terwijl een aantal weken geleden een groot deel van de bevolking inclusief overheidspersoneel zonder gelaatmaskers de straat opging en zich niet hield aan de andere beschermende maatregelen ziet men nu bijna geen Israёli zonder maskers op straat.

  Degenen die dat ondanks alles toch niet doen, kunnen rekenen op hoge boetes of zelfs arrestatie.

  Thema

  coronavirus

  Over de auteur