Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Steun de Joodse gemeenschap, ga lekker koosjer uit eten - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Steun de Joodse gemeenschap, ga lekker koosjer uit eten

  Joanne Nihom - 6 juli 2020

  Een oproep op het internet: De Joodse gemeenschap roept op om de koosjere restaurants deze zomer met zijn allen te steunen door er te gaan eten.

  Ik eet koosjer. In Israël is dat geen probleem, op iedere hoek is een koosjere eetgelegenheid te vinden, maar in Nederland is dat anders. Op dit moment zijn er vier koosjere restaurants, allemaal in Amsterdam, en door de beperkingen van de coronacrisis hebben zij het erg moeilijk wat, als we niet helpen, de Joodse gemeenschap direct zal raken.

  De coronacrisis heeft de horecabranche enorm getroffen. Ook de koosjere restaurants. Zij dienen niet alleen de Joodse gemeenschap, maar zorgen ook dat mensen uit het buitenland die tijdelijk in Nederland verblijven en koosjer willen eten, daarvoor de mogelijkheid wordt geboden.

  Eron Wolf, lid van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, nam het initiatief tot deze oproep. “Ons gezin eet koosjer. Als wij in de toekomst nog buiten de deur koosjer willen eten of een feest vieren waarbij de catering koosjer moet zijn, dan is het belangrijk dat deze restaurants overleven. Ik kan nergens anders eten. Het klinkt als eigenbelang, maar het geldt voor de hele Joodse gemeenschap. Als we er met zijn allen voor zorgen dat deze restaurants blijven bestaan, helpen we ook het toekomstige toerisme, zodra dat weer op gang komt.”

  Velen van u blijven deze zomer thuis. Help mee. Plan een dagje Amsterdam en eet in een van de vier koosjere restaurants. Ik kan u uit ervaring vertellen dat u er geen spijt van krijgt. Het is én lekker én altijd heel gezellig.

  Pizza & Co

  Kastelenstraat 105A
  1082 EB Amsterdam
  tel 020-4044453
  ubereats.com

  Meat Me Kosher

  Kastelenstraat 65
  1083 CC Amsterdam
  tel 020-3541744
  meatmekosher.nl

  HaCarmel

  Amstelveenseweg 224
  1075 XT Amsterdam
  tel 020-6757636

  Golan Grill

  Kastelenstraat 265
  1082 EG Amsterdam
  tel. 020-4044208
  koshergolanrestaurant.nl

  Er is ook nog een leuke verrassing: op vertoon van de advertentie hieronder krijgt u een gratis drankje of nagerecht.

  Wat is koosjer voedsel?

  Koosjer (hebreeuws: kasjeer; letterlijk: geschikt) betekent dat het voedsel afkomstig is van planten of geoorloofde dieren en op een bepaalde manier is bereid volgens de regels van de Joodse religie.

  Welk voedsel is geoorloofd?

  • Alle planten en zuiver plantaardige producten zijn geoorloofd.
  • Landdieren die gespleten hoeven hebben èn herkauwen zijn geoorloofd. Dus bijvoorbeeld runderen en schapen. Niet geoorloofd: onder meer varkens en paarden.
  • Vogels en andere vliegende dieren: in de Thora (5 boeken van Mozes) worden de soorten genoemd die níét geoorloofd zijn. Niet genoemd en dus wel koosjer zijn o.a. kippen, eenden, ganzen en kalkoenen.
  • Waterdieren zijn geoorloofd als ze zichtbare vinnen èn schubben hebben zolang ze in het water zijn. Dus bijvoorbeeld haring, schol en karper, maar niet paling en steur.
  • Alle andere dieren zijn niet geoorloofd. Daaronder vallen bijv. kikkers, slakken, schaaldieren, kreeften en garnalen.

  In voedsel verwerkte ingrediënten

  Melk, melkproducten, eieren of visproducten zijn in principe geoorloofd als ze van geoorloofde dieren afkomstig zijn. Dus wel geitenmelk of ganzeneieren, maar niet ezelinnenmelk, kievitseieren of kaviaar.
  Gelatine is een dierlijk product en wordt gewoonlijk niet gemaakt van geoorloofde èn koosjer geslachte (zie onder) dieren. Producten waarin gelatine is verwerkt zijn dus niet koosjer, zoals verschillende soorten drop, toffees, spekkies, gomballen, pudding.
  In veel industriële voedingsmiddelen worden tegenwoordig emulgatoren gebruikt, zoals in margarines, vetten voor bakkerijproducten, sauzen. Vaak zijn die emulgatoren van dierlijke oorsprong en dan geldt hetzelfde als voor gelatine. Zelfs al komen ze in minuscule hoeveelheden voor, toch is het betrokken voedingsmiddel dan ongeoorloofd.
  Bijenhoning is geoorloofd. Het wordt immers niet gemaakt, maar alleen verzameld door de bij (die zelf niet geoorloofd is).

  Het slachten

  Zoogdieren en vogels moeten op een speciale manier geslacht worden, namelijk door met een vlijmscherp mes in één ononderbroken beweging luchtpijp en slokdarm door te snijden. De bloedtoevoer naar de hersenen wordt automatisch gestopt en het dier raakt buiten bewustzijn. Hierdoor en door de snelheid van het snijden is koosjer slachten één van de meest pijnloze methodes. Het mag alleen gedaan worden door Joodse mannen die daarvoor speciaal zijn opgeleid.
  Het vlees moet, voor het gegeten mag worden, enige tijd in zout water gelegd worden om het bloed er zoveel mogelijk uit te laten trekken. Het eten van bloed, ook van geoorloofde dieren, is namelijk verboden.
  Koosjer geslacht vlees wordt alleen verkocht in speciale slagerijen (momenteel één in Nederland) en in enkele andere winkels met koosjere producten.
  Geoorloofde vissen hoeven niet op een speciale manier gedood te worden en kunnen dus overal gekocht worden.

  Het bereiden

  De belangrijkste regel bij het bereiden van koosjer voedsel is het gescheiden houden van melk en vlees. Dat houdt in dat in een gerecht geen melk of melkproducten vermengd mogen worden met vlees of vleesproducten (van zoogdieren of vogels). Dus bijvoorbeeld geen vleesbouillon met room, geen boterham met roomboter en worst, maar wel zalm met zure room.
  Deze regel wordt op drie manieren in zeer strikte zin uitgewerkt.

  1. Niet alleen in één gerecht, maar ook in een hele maaltijd wordt geen melk en vlees samen gegeten. Dus na een vleesmaaltijd geen koffie met melk toe en als men brood met roomboter of kaas eet drinkt men er geen bouillon bij. Er wordt na het eten van vlees minimaal 1 uur gewacht voor men melkproducten gebruikt.
  2. Serviezen, bestek en keukengerei worden òf voor melkproducten, òf voor vleesproducten gebruikt, niet voor beide. In een koosjere huishouding vind je dus al deze dingen dubbel: een “melkservies” en een “vleesservies”, “melkpannen” en “vleespannen”, enzovoort.
  3. Kaas is een moeilijk geval, omdat het gemaakt wordt door melk te laten stremmen met een dierlijk enzym. Koosjere kaas wordt daarom op een speciale manier bereid en is herkenbaar aan een stempel of zegel.

  Wijn

  Druivensap en wijn zijn alleen geoorloofd als het hele productieproces door Joodse mannen is uitgevoerd. Op het etiket staat dat de wijn koosjer is.

  tekst: Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, M. Godschalk, 2005

  Over de auteur