Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Wat je met luisteren kunt bereiken - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Wat je met luisteren kunt bereiken

  Binyomin Jacobs, opperrabbijn - 8 juli 2020

  Ik heb het enigszins deprimerende gevoel dat alles voor mij bijna normaal is. Normaal want mijn dagprogramma is eigenlijk als vanouds. Een aantal e-mails beantwoord over begraafplaatsen. Mogen er wel of niet bomen worden gekapt en zo ja, wat gebeurt er met de omgekapte boom?

  Een andere vraag ging over een begraafplaats waar ooit paaltjes hebben gestaan voor het zogenaamde kohanim pad. Kohanim zijn afstammelingen van de Hoge Priester Aäron, de broer van Mozes. Zij mogen niet zomaar op een begraafplaats komen vanwege de ‘onreinheid’ en daarom wordt er een speciaal pad gemaakt op een begraafplaats, dat aan weerszijden is voorzien van een hek, waarover ze dan wel kunnen lopen om de graven van hun dierbaren te bezoeken.

  De vraag die mij bereikte ging dus over het wel of niet in ere herstellen van dit kohanim pad op een Joodse begraafplaats in een plaats waar sinds de oorlog geen Joden meer wonen. Een niet-Joodse medewerker van de burgerlijke gemeente bekommert zich over het onderhoud van dit stukje lokale Joodse geschiedenis.

  Luisterend oor en juiste woorden

  Vanavond gaan mijn echtgenote en ik op bezoek bij een mevrouw die recentelijk haar man heeft verloren en vanmiddag heb ik iemand in het zuidwesten van het land bezocht. Heel aardige mensen, altijd vriendelijk, altijd klaarstaan voor anderen. Een goede vriendin van hen belde mij vrijdag net voor het begin van de Sjabbat op met een noodkreet: Het gaat niet goed met ze. Beiden zien het leven helemaal niet meer zitten. Ik dus meteen in de telefoon geklommen en heel goed geluisterd.

  “Net zoals scherpe woorden kunnen beschadigen, zo kunnen oprecht gemeende woorden genezen.”

  Mevrouw heeft last van ernstige angsten. De huisarts had tegen die angsten een medicijn voorgeschreven, maar ze is bang om het medicijn in te nemen want daar raak je helemaal versuft van. Zonder verder in detail te treden: vandaag heb ik ze bezocht en mijn telefoontje en de wetenschap dat ik zou komen heeft ze dermate geholpen dat ze het zonder versuffend medicijn weer helemaal zien zitten. Een luisterend oor en de juiste woorden kunnen zoveel betekenen.

  Ik spreek uit ervaring. Ik bedoel dat ik dikwijls ervaren heb, als ikzelf het niet meer zie zitten, hoe een luisterend oor en het juiste woord op het juiste moment door de juiste persoon zoveel kan betekenen. En wat voor mij geldt, geldt ook voor een ander. En dus probeer ik altijd goed te luisteren en de juiste bewoordingen te vinden om de mens in geestelijke nood bij te staan.

  Net zoals scherpe woorden kunnen beschadigen, zo kunnen oprecht gemeende woorden genezen. En dit soort inzet heeft mijn passie. Brieven beantwoorden, tussen de regels door lezen, de medemens tot steun zijn, vragen beantwoorden op het gebied van de Halacha, de Joodse wet, een artikeltje schrijven met als enig doel hiermee de lezer iets te mogen geven van houvast en natuurlijk de telefoon beantwoorden. En tussen dit alles door moet ik streng zijn voor mezelf en mijn dagelijkse snelwandeling van 20 minuten niet overslaan.

  Maar waarom dan een gedeprimeerd gevoel, zult u zichzelf ongetwijfeld afvragen. Geen idee! Misschien de onzekerheid over een onverhoopte tweede coronagolf, het achterin de auto zitten om de social distance met mijn chauffeur te garanderen en het aandoen van plastic handschoenen vanwege het aanraken van de huisbel of de bedieningsknop van de lift.

  Grafzerk

  En terwijl ik in de auto dit dagboek schrijf, krijg ik een telefoontje. Een grafzerk op het graf van een voormalig bestuurder der Joodse Gemeente X, is dusdanig vervallen en verzakt dat er voor een paar honderd euro aan onderhoud moet worden gepleegd. De kinderen weigeren hiervoor te betalen. Ze hebben geld genoeg, zijn zeker niet gierig maar … er speelt van alles en nog wat. Geen idee. Ik kan zelf die paar honderd euro wel betalen. Hun vader heeft zich absoluut meer dan verdienstelijk gemaakt voor de Joodse Gemeente.

  Maar er ligt dus een probleem, het komt ongevraagd op mijn weg en dus voel ik me verplicht om me erin te gaan verdiepen, de onderliggende problematiek zichtbaar te krijgen en dan, zonder opdringerig te zijn, de kinderen het toch te laten oplossen. Als het goed uitwerkt heeft vader weer een welverdiende grafzerk en als het verkeerd uitpakt oogt zijn graf verwaarloosd en heb ik er weer een paar vijanden bij.

  Vondeling

  Bij het echtpaar dat ik mocht bezoeken werd mij een vraag gesteld n.a.v. een oproep in het NIW, de Joodse Krant: “In 1942 werd te vondeling gelegd Tonny van ‘t Wes in de buurt van de boerderij van de familie van ’t Wes. Hij werd daar moederziel alleen aangetroffen een dag voor de razzia in Borculo en Geesteren. Het jongetje was toen twee jaar oud. Wie kan over hem informatie verstrekken?”

  De familie die ik bezocht vroeg mij of ik hiervan wellicht meer weet en of Van ‘t Wes een Joodse naam is. De man had namelijk zelf ondergedoken gezeten op die boerderij. Ik vermoed, antwoordde ik hen, dat die naam Van ’t Wes gewoon was gegeven omdat hij in de buurt van die boerderij was gevonden. Waarschijnlijk was het een Joods jongetje. Zijn ouders zullen alles gedaan hebben om zijn ware naam en dus zijn Jood-zijn te verbergen.

  Tonny van ’t Wes heeft kennelijk de oorlog overleefd, maar zal nooit te weten zijn gekomen wie hij was. Misschien, zo dacht ik, proberen zijn kinderen nu te achterhalen wie hun vader was of zijn kleinkinderen willen weten wie hun opa was. Of hijzelf, hoogbejaard, wil weten wie hijzelf is.

  Beste lezers. Met dit soort tragedies word ik een paar keer per jaar geconfronteerd. Ik herinner mij een zoon die, nadat zijn vader was overleden, het onduidelijke verleden van zijn vader wilde natrekken. Wie waren de ouders van zijn vader? Hoe kon het dat zijn vader in de oorlog was geboren? En… ? En……? Ik ben toen heel overheersend opgetreden, vanuit de hoogte, volledig tegen mijn natuur in. En ik heb de zoon verboden om zich hiermee überhaupt bezig te houden. De zoon heeft naar mij geluisterd en de vader is gebleven wie hij was. Een goede vader en een goede grootvader met kinderen en kleinkinderen, maar zonder ouders, die heeft hij nooit gehad …

  Gedurende de coronatijd houdt Opperrabbijn Jacobs een dagboek bij voor het Joods Cultureel Kwartier. Deze stukken worden dagelijks geplaatst op CIP.nl

  Over de auteur